W zeszłym tygodniu stałem się szczęśliwym posiadaczem montażu Sky-Watcher AllView. Także teraz już wiadomo, przez kogo nie ma pogody od kilku dni
A tak serio... Prawdopodobnie jako pierwszy użytkownik tego wynalazku wśród Forumowiczów, postaram się napisać kilka słów na jego temat. Tak, tak... Kuba, który zawsze stronił od kabelków, komputera i innych cyfrowych "ułatwiaczy" podczas obserwacji, wreszcie dorobił się własnego montażu z Go-To
Nie znaczy to jednak, że atlas nieba pójdzie w odstawkę. Nic z tych rzeczy.
Przy okazji najbliższego zlotu w Zwardoniu będę się starał ogarnąć obsługę tego montażu; mam nadzieję, że będzie ku temu okazja. Jak na razie, po rozpakowaniu z pudełka nie mam żadnych zastrzeżeń co do montażu. Wszystko standardowo, ładnie i bezpiecznie zapakowane; nic nie brakuje. No może poza polską instrukcją użytkowania, ale w dzisiejszym świecie nie jest to jakaś wielka filozofia by posłużyć się guglarką. Niestety zarówno angielska jak i polska instrukcja nie zawierają opisu obsługi pilota SynScan. Spróbuję się posiłkować instrukcją pilota z HEQ5 (Tomek Bobrek - dzięki za użyczenie lektury). Już przeczuwam, że będę miał do Was kilka pytań, gdy będę próbował połączyć głowicę i pilota z laptopem i sterować nimi przy pomocy Stellarium. Liczę na pomoc bardziej doświadczonych Kolegów
Tyle na dzisiaj. Ciąg dalszy nastąpi