Kuba Kowarczyk napisał(a):
Ja również bardzo lubię podziwiać bliskie spotkania (czyli fachowo mówiąc koniunkcje planet i Księżyca. Ja obawiałbym się nie tyle pogody co wysokości na jakiej znajdować się będą Jowisz i Wenus zaraz po zachodzie Słońca. Będzie to w granicach 5 stopni więc będzie ciężko, co nie znaczy, że nie warto próbować

Lornetki w dłoń a teleskopy na statywy i obserwujemy. Choć z drugiej strony koniunkcje lepiej obserwować samymi oczami, no chyba, że posiadamy jakiś inny sprzęt optyczny o tak pokaźnym polu widzenia 8
A wieczorem 15 lutego można zapolować na cieniutki, oświetlony w 2,2 % sierp Księżyca
Pozdrawiam
hhihihihi No tak koniukcje;)te "bliskie spotkania" to taka stylizacja "artystyczna" pod walentynki;);) no tak się akurat składa,że przez mój teleskop widać tylko księżyć nie wiem czemu

próbowałm obserwować gwiazdy ale widać gorzej niż gołym okiem:(;(fakt, że dopiero się uczę i niestety jestem antytalent co do ustawienia wszelkich sprzętów( tym bardziej do teleskopów;)no ale powinno być coś widać

mam jeszcze problem bo nie mogę ustawić tak teleskopu aby trafić na gwiazdy no masakra ze mną