Robert Twarogal napisał(a):
Wybacz Marku ale tabelka (w innym wątku) jest moim zdaniem odrobinę przesadzona na korzyść katadioptryka.
Tak się składa, że mogłem porównać i porównałem Meade SCT8" oraz Bressera Messiera R152s
Dobrałem bardzo zbliżoną źrenice wyjściową i power. Moim zdaniem obraz w refraktorze był jaśniejszy.
I jego jasność oceniłem na reflektor ok 9". nie uwierzę też że bez znaczenia jest płyta korekcyjna, która w jakimś tam stopniu POCHŁANIA ŚWIATŁO
Skąd te dane z tabeli?
No tak, ale dane wynikające z tabeli nie świadczą o jasności obrazu, a tylko o możliwościach zbiorczych światła. W zestawieniu nie da się uwzględnić światłosiły, która ma przełożenie na jasność obrazu. Wynikiem obliczeń może być chyba tylko zasięg wizualny teleskopu w okreslonych warunkach, a nie jasność lub jakość obrazu.
Jeszcze raz apeluje aby nie mylić możlwiości teleskopu z jakością czy nawet jasnością otrzymywanego obrazu. Tego nie jestesmy wstanie przeliczyć.
Idealnym rozwiązaniem jest założenienie że wszystkie teleskopy mają taką samą światłosiłe, ale wiadomo jest to nie możliwe.
Co do Celestrona to wygląda to tak:
Powłoka odbijająca lustra Celestron:
Aluminium - Al, Kwarc - SiO2, Dwutlenek tytanu - TiO2
Powłoka antyrefleksyjna Celestron:
Fluorek magnezu - MgF2, Dwutlenek hafnu - HfO2
Transmisja korektora z powłokami XLT (transmisja: 97,4%)
Współczynnik odbicia od warstwy odbijającej: 95,6%
Całość transmisji światła w układzie SCT: 89%, przy średniej dla długości fal 400 do 750 nm, wynosi: 83,5%
http://www.forum.astrocd.plSklep Allegro AstroCD - literatura i pomoce naukowe dla miłośników astronomii –
facebook.com/Wydawnictwo.AstroCD
Mój profil na Facebookutel. 880-184-000 (prywatny), e-mail:
astrocd@astrocd.pl (prywatne),
m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA),
marek.substyk@ptma.pl,
zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail:
katowice@deltaoptical.pl------------------------------------------------------------
Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. USA 2020/Islandia 2020