Jako że posiadam mały teleskop i pozbyłem się oryginalnego starpointnera ...to postanowiłem zbudować mały szukacz..
Jakiś czas temu nabyłem obiektyw achromatyczny 80/250. Przez rok czasu leżał w szafie aby w końcu ujrzeć światło dzienne.
Do obiektywu udało mi się okazyjnie dokupić podświetlany okular 10 mm oraz obejmy Wiliam Optics 100 mmm ( to na wypadek jakby ten szukacz okazał się za mały i będę musiał budować większy)
Obudowa szukacza jest wykonana z tworzywa które kopiłem w hurtowni za ok 25 zł. Była to grubościenna rura fi 85 mm. Niestety wtedy mieli tylko białe. Całość została wytoczona w zakładzie mojego teścia, który już pracuje nad wersją czarną ( dostałem odpowiednie rury) z regulowanym obiektywem i baflami w środku.
Wersja widoczna na zdjęciach jest wyklejona od wewnątrz czarnym materiałem samoprzylepnym zwanym flock. Niestety do tuby o wewnętrznej średnicy fi-80 nie mogłem włożyć dłoni, dlatego flock nie jest wklejony tak jakbym tego chciał.
Dzisiaj wieczorem jeśli pogoda dopisze , nowy szukacz przejdzie swój chrzest w warunkach polowych
A to są zdjęcia :