Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Najwyższa pora się ujawnić i uaktywnić na forum, gdyż już od dłuższego czasu po cichu korzystam z zawartych tutaj fachowym informacji

Kilka słów o mnie: mieszkam w Bełchatowie (woj. łódzkie), astronomią interesowałem się chyba od zawsze, prawdziwy przełom nastąpił nieco ponad 10 lat temu kiedy dostałem pierwszy sprzęt optyczny - lunetę ZRT 457. Od tej pory obserwacje nieba pochłonęły mnie całkowicie z krótszymi i dłuższymi przerwami, aż w końcu coś się we mnie wypaliło i z różnych powodów astronomia zeszła na dalszy plan. Na szczęście nie na długo. W ubiegłym roku głównie dzięki koledze, który pasjonuje się astronomią kilkanaście lat znowu natchnęło mnie by spojrzeć w niebo. A że mogłem sobie pozwolić na samodzielne kupno "jakiegoś tam" teleskopu wybór padł na SW 150/750. Mogę powiedzieć, że od nowa odkrywam i uczę się nieba - pomimo tego, że w głowie masa informacji została to jednak za każdym razem zachwycam się widokiem każdej gwiazdki

Cieszę się również, że w pobliżu mamy bukowieckie obserwatorium, które regularnie odwiedzam i wspaniałych ludzi nim kierujących. Obserwacje w większym gronie sprawiają niesamowitą frajdę, dlatego już myślę o wybraniu się na jeden w przyszłorocznych zlotów pod ciemnym niebem.
Pozdrawiam i życzę bezchmurnych nocy