Teraz jest ┼Ťroda, 5 sierpnia 2020, 12:48

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna strona
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 03:31 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Kurcze Panowie szukam pomocy. Mam jakas jazde z moim CG 5 GT i nie wiem ktora czesc obwiniac ani gdzie z tym w sumie uderzyc.
Wystawilem dzis montaz i postanowilem ze skalibruje sobie goto a co (dawno tego nie robilem). Ustawilem montaz mniej wiecej na polnoc ( nie mam widoku na polarna) wklepalem czas date oczywiscie standard nie dayligt saving, wklepalem polozenie itd itd no i jade two star aligh mialem widok na Regulusa, Polluksa i dodatkowo dolozylem mu Syriusza. To ze w pierwsza nie trafil ok to ze w druga tez mocno nie trafil to mnie juz zastanowilo podobnie jak to ze nie trafil w 3-cia. No ale ok popoprawialem go i dostalem info Alighment sycessfull . No ok pelnia radosci ale kaze mu leciec na Marsa i .... lipa trafil duzo za nisko. Lece jeszcze raz tym razem na 2 gwiazdach Regulu i Arktus bo poprzednie mi sie schowaly. Nie trafia w pierwsza nie trafia w druga i pozniej w Marsa rowniez nie trafia za to mnie cos trafilo. Probowalem kilka razy i zawsze podobny efekt w miedzyczasie dostalem ze 2 komunikaty ze no response err 17. Pomijam juz fakt ze czasem przesuwajac go przyciskami przesuwa sie z ustalona predkoscia i nagle dostaje kopa i leci nie wiadomo gdzie oraz ze czasem po zwolnieniu przycisku nadal delikatnie sie przesuwa i musze go cofnac drugim przyciskiem wtedy staje gdzie powinien.
Nie wiem kurde czy winic elektronike czy mechanike. Firmware mam HC 4.20 i MC 5.16 za to fioletowego pojecia o co come on

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 10:25 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): sobota, 2 stycznia 2010, 15:14
Posty: 292
Lokalizacja: Centrum Miasta, ┼Ül─ůskiego Miasta
Mo┼╝e jednak zacznij od poprawnego ustawienia polarki :!:
Mo┼╝e si─Ö okaza─ç, ┼╝e problem sam si─Ö rozwi─ůza┼é ;)

_________________
pozdr├│wka Tomek


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 11:02 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Tomku no niby tak. Z tym ze ja liczylem troche na wrzucone w tej wersji all star alighn. No ale nie moge skorzystac z tego ulatwienia w momencie gdy goto przestrzeliwywuje sie o kilka stopni. Poza tym sama filozofja all star aligh zaklada ze na poczatku montaz nie musi byc perfekcyjnie ustawiony na polaris :(

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 23:47 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Dobra juz wszystko wiem montaz jest ok i nie byla to kwestia ustawienia na polarna :) Ale odnosnie tego ostatniego to mam inna zagwozdke bo przy montazu skale wysokosci ustawia sie taka na jakiej szerokosci georaficznej sie znajdujemy prawda ??? Wiec mam ustawiona na 51 stopni + a all star align twierdzi ze powinienem ja opuscic o bagatela 9 stopni :o

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 00:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 14:04
Posty: 3866
Lokalizacja: Chorz├│w
Tomasz Famulski napisał(a):
Dobra juz wszystko wiem montaz jest ok i nie byla to kwestia ustawienia na polarna...

Ale my nadal nie wiemy czego to by┼éa kwestia. Napisz, a nu┼╝ komu┼Ť si─Ö przyda.

_________________
Adam Skrzypek

GSO 10", SW ED80, SW 90/900, AZ4, Nikon Action VII 10x50
Star Adventurer, Canon 1100D mod


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 01:02 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Tomasz Famulski napisał(a):
Dobra juz wszystko wiem montaz jest ok i nie byla to kwestia ustawienia na polarna :) Ale odnosnie tego ostatniego to mam inna zagwozdke bo przy montazu skale wysokosci ustawia sie taka na jakiej szerokosci georaficznej sie znajdujemy prawda ??? Wiec mam ustawiona na 51 stopni + a all star align twierdzi ze powinienem ja opuscic o bagatela 9 stopni :o

a dobrze wypoziomowa┼ée┼Ť monta┼╝ ?

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 12:27 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Adam Skrzypek napisał(a):
Tomasz Famulski napisał(a):
Dobra juz wszystko wiem montaz jest ok i nie byla to kwestia ustawienia na polarna...

Ale my nadal nie wiemy czego to by┼éa kwestia. Napisz, a nu┼╝ komu┼Ť si─Ö przyda.


Generalnie zrobilem 2 rzeczy choc podejrzewam ze chodzilo bardziej o te druga.

1. przeciscilem wszystkie styki na kablach i gniazdach montazu
2. uzylem do zailania power tanka o wydajnosci 10A zamiast zasilacza sieciowego o wydajnosci 2,5 A i choc wydaje mi sie to troche dziwne wszystko wskazuje na to ze dla tego montazu 2,5A to chyba jednak za malo.


Wojciech Binko napisał(a):
Tomasz Famulski napisał(a):
Dobra juz wszystko wiem montaz jest ok i nie byla to kwestia ustawienia na polarna :) Ale odnosnie tego ostatniego to mam inna zagwozdke bo przy montazu skale wysokosci ustawia sie taka na jakiej szerokosci georaficznej sie znajdujemy prawda ??? Wiec mam ustawiona na 51 stopni + a all star align twierdzi ze powinienem ja opuscic o bagatela 9 stopni :o

a dobrze wypoziomowa┼ée┼Ť monta┼╝ ?


Hmm zawsze ustawiam go zgodnie z poziomica umieszczona na montazu. Moze nie zawsze dokladnie super centrujac babelek ale zawsze na tyle by byl w obrebie zaznaczonego na pozimicy kolka

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 19:33 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5165
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Ja do wizuala nigdy specjalnie go nie poziomowałem ( teraz mam słup wypoziomowany i problem sam się wyeliminował) i nigdy nie miałem problemów.

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2012, 20:59 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
No nic jak wczesniej nie dojde o co chodzi temu all star -owi to na Kudlaczach chyba bedzie widok na polaris to bede mogl zweryfikowac o co kaman :ugeek:

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: poniedzia┼éek, 19 marca 2012, 00:50 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 8 czerwca 2010, 00:28
Posty: 182
Lokalizacja: Pabianice
Ja mai┼éem podobny problem ale u mnie pad┼éo gniazdo DE kwas mi prze┼╝ar┼é styki nie pytaj jak :( cho─ç przesta┼é mi wariowa─ç to mam r├│wnie┼╝ problemy z naprowadzaniem :( zrobi┼éem wszystkie styki na nowo porz─ůdnie ale co do reszty to mam tak samo jak ty :(

_________________
MEADE LX 10 EMC, IMG0H, Basler Ace ACA640-100GM Kilka filtr├│w i co┼Ť jeszcze :)

Mnóstwo marzeń bark czasu :(
mirekspider@gmail.com
gg 601892


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: poniedzia┼éek, 19 marca 2012, 01:59 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Mirek Kurasik napisał(a):
Ja mai┼éem podobny problem ale u mnie pad┼éo gniazdo DE kwas mi prze┼╝ar┼é styki nie pytaj jak :( cho─ç przesta┼é mi wariowa─ç to mam r├│wnie┼╝ problemy z naprowadzaniem :( zrobi┼éem wszystkie styki na nowo porz─ůdnie ale co do reszty to mam tak samo jak ty :(


Tzn mnie monta┼╝ przesta┼é ┼Ťwirowac jak mu da┼éem lepsze zasilanie (rano ruszam do sklep├│w szuka─ç lepszego zasilacza:) ) A jak u Ciebie si─Ö sprawuje all- star polar align o ile w og├│le z niego korzystasz ???

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: poniedzia┼éek, 19 marca 2012, 02:09 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 8 czerwca 2010, 00:28
Posty: 182
Lokalizacja: Pabianice
Ja mam zasilacz 3.5A a co do namierzania tym sposobem to mam tak roz┼Ťwietlone niebo ze jak zobacz─Ö co┼Ť powy┼╝ej +4 to jest dobrze :/ ja robi─Ö To star align i kupa :( wiec zazwyczaj Quick star align i przechodz─Ö do namierzania planet :( i za ka┼╝dym razem nie trafia :( nawet jak ustawie wcze┼Ťniej i zapami─Öta ! musz─Ö nad tym popracowa─ç :(

_________________
MEADE LX 10 EMC, IMG0H, Basler Ace ACA640-100GM Kilka filtr├│w i co┼Ť jeszcze :)

Mnóstwo marzeń bark czasu :(
mirekspider@gmail.com
gg 601892


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: poniedzia┼éek, 19 marca 2012, 13:30 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Nie no ja ju┼╝ zg┼éupia┼éem. Pod┼éaczy┼éem dzi┼Ť w dzie┼ä w domu monta┼╝ do power tanka i wpi─ů┼éem miernik ┼╝eby zobaczy─ç ile┼╝ to pr─ůdu to po┼╝era i... na pustej g┼éowicy przy obu silnikach na pe┼énych obrotach nie wyszed┼éem powy┼╝ej 0,5 A. My┼Ťl─Ö ok zalo┼╝─Ö tube zobacz─Ö. Za┼éo┼╝y┼éem ED80 samo bez niczego. Nie przekroczy┼éem 0,6 A. Wiec tak sobie szacuj─Ö ┼╝e kont├│wka okular i przeciwwaga hmm niech nawet dojdzie do 1A to i tak zasilacz 2,5A powinien spokojnie dawac rade. To czemu nie daje rady ??

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: poniedzia┼éek, 19 marca 2012, 13:58 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5165
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
I po co było się pchać w to cg5 ;) , nie lepiej od razu kupić heq5 ;)

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: poniedzia┼éek, 19 marca 2012, 14:23 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
Ale za to mam wbudowana poziomice i all-star polar aligment (przynajmniej w teorii ) . A tak serio to Marek dodawal go kiedys gratis do telepa SCT 9,25. Hmm wprawdzie wtedy zastanawialo mnie czemu OTA jest tansza no ale gratos to gratis :P :lol:

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 23:00 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 8 czerwca 2010, 00:28
Posty: 182
Lokalizacja: Pabianice
A w moim przypadku kupiłem za 350 zł :P nie miałem 3000 k na montaż :P
Kiedy┼Ť usk┼éadam na HEQ5 albo lepszy :)

_________________
MEADE LX 10 EMC, IMG0H, Basler Ace ACA640-100GM Kilka filtr├│w i co┼Ť jeszcze :)

Mnóstwo marzeń bark czasu :(
mirekspider@gmail.com
gg 601892


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 23:03 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): czwartek, 10 marca 2011, 19:16
Posty: 595
A ja co┼Ť tak czuj─Ö ze jak tylko dojd─Ö do ┼éadu z tym all- star-em to si─Ö na d┼éu┼╝ej wypn─Ö na heq5. Chyba ze s─ůsiedzi bed─ů mieli do┼Ť─ç ha┼éa┼Ťliwego cg5 i zrzuca sie na eq6 czy cos :P

_________________
Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. Islandia 2016.



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: ┼Ťroda, 21 marca 2012, 09:26 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5165
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Ja si─Ö chyba te┼╝ nied┼éugo wypne na " pi─ůtk─Ö " i zakoleguj─Ö si─Ö z " sz├│stk─ů " :D

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: ┼Ťroda, 21 marca 2012, 10:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 24 sierpnia 2009, 14:27
Posty: 9555
Lokalizacja: Chorz├│w
Nic dziwnego EQ6 to ok. dwa razy dokładniejszy w prowadzeniu "montażyk"

_________________
Pozdrawiam, Marek Substyk
Portal AstroCD, http://www.astrocd.pl, Forum AstroCD, http://www.forum.astrocd.pl
Sklep Allegro AstroCD - literatura i pomoce naukowe dla mi┼éo┼Ťnik├│w astronomii ÔÇô Obrazek facebook.com/Wydawnictwo.AstroCD
Obrazek M├│j profil na Facebooku
tel. 880-184-000 (prywatny), e-mail: astrocd@astrocd.pl (prywatne), m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA), marek.substyk@ptma.pl, zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail: katowice@deltaoptical.pl
------------------------------------------------------------

Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Mi┼éo┼Ťnik├│w Astronomii. USA 2020/Islandia 2020



G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: CG 5 GT problem ze sterowaniem
PostNapisane: ┼Ťroda, 21 marca 2012, 10:56 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): sobota, 2 stycznia 2010, 15:14
Posty: 292
Lokalizacja: Centrum Miasta, ┼Ül─ůskiego Miasta
Marek Substyk napisał(a):
Nic dziwnego EQ6 to ok. dwa razy dokładniejszy w prowadzeniu "montażyk"


Nie do końca - niestety.
6-tka ma wi─Öksz─ů no┼Ťno┼Ť─ç, ale wykresy PE robione na r├│┼╝nych forach pokazuj─ů co┼Ť dok┼éadnie przeciwnego. HEQ5 ma du┼╝o g┼éadszy przebieg PE, co jest zwi─ůzane z lepszym rozwi─ůzaniem przeniesienia nap─Ödu po┼Ťredniego. Ko┼éa z─Öbate maj─ů wi─Öksz─ů ilo┼Ť─ç mniejszych zb─Öb├│w, co owocuje du┼╝o precyzyjniejszym "trybieniem" :!:
Je┼Ťli do┼éo┼╝ymy do tego chi┼äski rozrzut jako┼Ťciowy - wyb├│r ju┼╝ nie jest wcale taki prosty. Chyba, ┼╝e zale┼╝y nam na no┼Ťno┼Ťci.

Tak wi─Öc nie wyrzucajcie zbyt szybko swoich 5tek na ┼Ťmietnik ;) , a je┼Ťli ju┼╝ to najpierw powiedzcie na kt├│ry :D

_________________
pozdr├│wka Tomek


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 5 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL