Po zakupie jasnego refraktora 150/750 szybko okazało się, że do pełni szczęścia brakuje mi jakiegoś małego, przenośnego telepka, który nadawałby się do obserwacji Księżyca, planet oraz, w moim przypadku, przyrody. Z racji tego, że refraktorek 80/400 generował na Księżycu i planetach dość sporą aberrację chromatyczną, zacząłem się rozglądać za jakiś Maksutovem-Cassegrainem. Początkowo mierzyłem w 127/1500, ale okazał się dla mnie ciutkę za duży jak na trawelerka. Lubię bowiem od czasu do czasu zabierać telepa ze sobą do lasu i obserwować przyrodę. Później Piotr Sobieraj pożyczył mi na kilka dni swojego Maka 102/1300... no i zaczęło się. Po kilku dniach testów uświadomiłem sobie, że obok refraktora 150/750, Mak 102/1300 jest sprzętem jakiego mi brakowało. Za ok. dwa tygodnie siedziałem już na balkonie z własną "czarną mambą" (tak Olek ochrzcił mojego Maka

). Po szybkiej wymianie zestawowego szukacza Red Dot na baaderowskiego Sky Surfera mogłem przystąpić do obserwacji. Na pierwszy cel wybrałem Księżyc i Jowisza. Pierwsze wrażenie:

, jak na aperturę 102mm obydwa cele wyglądały przepięknie. Obraz wręcz idealny, ostry i praktycznie bez aberracji chromatycznej. Mnóstwo detali na Księżycu, bez problemu widoczne księżyce galileuszowe jak i pasy atmosferyczne Jowisza. W ciągu dnia Makuś również pokazał co potrafi. Pierwszym przyrodniczym obiektem jaki zaobserwowałem były dwa kruki siedzące na słupie wysokiego napięcia

Obraz podobnie jak w przypadku Księżyca i Jowisza był jak na moje oko idealny. Z wszystkich okularów jakie na chwilę obecną posiadam najczęściej używam do Maka SWAN'a 15mm oraz zestawowego plossla 10mm. Jeszcze tylko LVW 8mm w roli wisienki na torcie i będzie git.
Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z zakupu Maka. Wreszczie mam uniwersalny zestaw do obserwacji wizualnych, czyli refraktor do DS'ów i Maka do Księżyca, planet i przyrody. Pragnę w tym miejscu serdecznie podziękować Piotrkowi za udostępnienie mi swojego Maka do testów. Bardzo pomogło mi to w podjęciu decyzji.
Poniżej zamieszczam kilka zdjęć mojego nowego nabytku.
Pozdrawiam serdecznie
Kuba