Równikowy dysk galaktyki spiralnej nigdy nie jest tak dobrze widoczny, jak w sytuacji, gdy oglądamy go od strony krawędzi. NGC 891,nachylona pod kątem 88,3° , pozwala na docenienie nadzwyczaj wąskiej i płaskiej natury dysku oraz jego gęstej, pełnej gwiezdnego pyłu zawartości. Tym, co wyróżnia ngc891, są pozapłaszczyznowe struktury pyłu. Te potężne włókna układają się prostopadle do dysku i rozciągają 7200 lat świetlnych powyżej i poniżej centralnej płaszczyzny galaktyki. Na wyższych szerokościach galaktycznych część włókien pyłu przyjmuje osobliwe ustawienie, równoległe względem płaszczyzny galaktyki. Niektóre z bardziej wydatnych włókien zawierają materiał o masie równej około 100 000 mas słońca.
Oczywiście opis, zaciągnięty z książki pt: "NIEBO" Roberta Gendlera, jakościowo jest nie adekwatny do jakości poniższego "dzieła"
Wynik połączenia materiałów z :
Katowice ( IDAS LPS P2, 10x900s bin1, -15° - warunki kiepskie)
Boguchwałowice (9x900s, bin1, -15° - warunki trochę lepsze)
Jak widać obróbka w dalsszym ciągu leży i mam wrażenie ,że cofam się do tyłu

, siedziałem przy tym dwie godziny ,kierując się wskazówkami Jacka. lecz coraz ciężej mi to ogarnąć. Najwięcej problemów mam z maskami i wyostrzaniem, czarna magia

------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing