Planowałem wrzucić jeszcze jeden wpis do majowych obserwacji i mimo braku sprzyjających warunków i wyczekiwanych w ostatni weekend wrażeń postanowiłem, że jednak to zrobię.
Na koniunkcję Mercury-Wenus-Jowisz zaczaiłem się 31 maja niedaleko miejscowości Żylice w Wielkopolsce:
Załącznik:
Zylice_Amadeusz_20130531_01.jpg [ 256.18 KiB | Przeglądane 4627 razy ]
Tego dnia przez cały dzień było tu błękitne niebo. Chwilę przed zachodem Słońca nadciągnęły nad moją miejscówkę kłopoty.
Pogoda jak widać na zdjęciu, jednak w wąskim pasie pomiędzy chmurami błyszczała Wenus a poniżej schodzący pod horyzont Jowisz.
Niestety Merkury w górze przez cały czas zakryty był gęstymi chmurami. Już po zmroku z pomiędzy chmur co rusz wyłaniał się Arktur a chwilami przebijały się: Saturn, Spika, Vega i z drugiej strony Capella. Szału nie było ale jak widać na fotce miejscówka jest kapitalna, ciemna aż strach, mrugają tylko czerwone światełka 2 odległych wiatraków.
Załącznik:
Zylice_Amadeusz_20130531_02.jpg [ 346.76 KiB | Przeglądane 4627 razy ]
"Łataną" koniunkcję trzech planet uzupełniłem dopiero dziś wieczorem (z okna sypialni) kiedy przez chmury był widoczny tym razem Merkury, nurkujący w szyku z Wenus. Kulki już nie były tak blisko siebie. Szkoda, że oddałem do rodziców moją starą Tento 10x50 bo odległość kątowa przekraczała nieznacznie 4,4st. SkyGuide'a aby złapać obie kulki w polu.
Przy okazji wyjazdu do Wielkopolski odkryłem jeszcze jedno niezbędne wyposażenie dla astromaniaka - środek na komary. Pogryzły mnie paskudnie i uratowała mnie tylko deszczowa kurtka z kapturem. Na letnie obserwacje polecam każdemu wyposażyć się w jakąś tajną broń na te paskudy!

Tak oto wyglądały obserwacje w ostatnią majówkę. Na pociechę odnalazłem
kilka ciemnych miejscówek w tamtej okolicy. Przyda się następnym razem.
Ostatnio warunki sprzyjają w naszym kraju jedynie takim zjawiskom:
Załącznik:
Grojec_Amadeusz_20130518_01.jpg [ 337.98 KiB | Przeglądane 4627 razy ]
Zorza to to nie jest ale kolorki i szerokość tęczy robiły spore wrażenie.
Liczę, że wątek czerwcowy, otwarty wczoraj przez Adasia, przyniesie nam wszystkim więcej pozytywnych wrażeń. Tego Wam wszystkim i sobie życzę!