AstroCD to moim zdaniem obecnie najbardziej sympatyczne, koleżeńskie i zorganizowane forum w kraju. Od lat odwiedzam też, choć biernie astronoce.pl. Historia Astronoce.pl jest dowodem na to, że fora się rozwijają, zamierają, powracają itd. Forum tworzą środki techniczne ale przede wszystkim żywi ludzie. Ich sytuacja życiowa, ilość wolnego czasu, wiedza i zaangażowanie, a także towarzyskość, umiejętność współżycia decydują o ostatecznym poziomie i sposobie funkcjonowania forum. AstroCD i ludzie je tworzący wielokrotnie udowodnili, że warto być członkiem społeczności AstroCD. Nie jeden z nas innego drażni, pamiętajmy że to normalne, ale szanujemy się i doceniamy. Wystarczy przypomnieć sobie ilość wspólnych (nie tylko internetowych) spotkań i obserwacji w 2009 r. To był rok wielkiego rozwoju i wspaniałej historii. Osobiście byłem na wielu obserwacjach i wspaniałych wyjazdach. Jeśli nawet nie były zorganizowane oficjalnie na forum to jednak z udziałem forumowiczów. Dzięki AstroCD poznałem Adama K., Olka H. Jakuba K.. Dzięki AstroCD z Olekim i Kubą stworzyliśmy mały ale bardzo prężny klub obserwacyjny Helios. Gdyby nie AstroCD być może nigdy byśmy się nie poznali pomimo, że mieszkamy w tym samym mieście. Czekają AstroCD w przyszłości oczywiście okresy lepsze i gorsze a może i kiedyś koniec. Ale pasją zarażamy innych i pustka zapewne zostałaby natychmiast wypełniona przez kogoś innego, nowego organizatora. Wszystko się zmienia. Wkład AstroCD w rozwój astronomii amatorskiej w metropolii Silesia jest ogromny. Ważne by współpracować, szanować swoje odmienności w postrzeganiu świata i działaniu, kultywować pasję, wspierać się co służy budowaniu dobrych relacji. Sukces i satysfakcja z naszej Astronomicznej pasji stały się w roku 2009 bez wątpienia możliwe dzięki wielkiemu wkładowi forum AstroCD i ludzi którzy je współtworzą. Uważam także, że ten sukces jest wynikiem splotu kilku ważnych czynników. Pierwszym z nich jest wspaniały człowiek Marek Substyk. To Marek jest organizatorem, wykonawcą i twórcą AstroCD oraz wielu przedsięwzięć. Poświęca czas astronomii i jest autentyczny i skuteczny w tym co robi, czy jako prowadzący forum, inicjator i główny organizator forumowych astrospotkań, czy jako prowadzący sklep DO w Katowicach. Marek po prostu zna się na tym co robi i na forum i w Sklepie. Drugi czynnik jest także związany z Markiem ale i z jego pracą. Sklep DO jest nie ma co tu ukrywać miejscem, które odwiedzamy częściej z powodu tego że tam znajdziemy Marka i spotkamy znajomych poznanych dzięki forum. Z reguły kończy się taka wizyta kolejnym zakupem. Ale dzięki temu, że Marek prowadzi sklep ze sprzętem astro a nie jest np. prawnikiem, czy kurierem DHL, spełnia funkcję jeszcze bardziej integrującą. Praca i forum tworzą u Marka jedną spójną całość z korzyścią dla obu sfer. Kolejnym czynnikiem jest prawdziwa pasja i koleżeńskość ludzi z forum AstroCD. Nie jesteśmy ideałami, niektórzy są irytujący, ja też, ale w całokształcie naprawdę fajni ludzie. Pasję będziemy rozwijać. Myślę też, że kolejny, czynnik który sprzyja sukcesowi wspólnych spotkań i inicjatyw to fakt, że spora część z nas mieszka w tym samym regionie, stosunkowo blisko. Co do poziomu forum to myślę, że tak jak Marek napisał jest on o.k. Jednak myślę, że faktyczny poziom wiedzy poszczególnych forumowiczów jest znacznie większy niż ten jaki wynika z wpisów na forum. Pisząc to podam siebie za przykład. Obserwuję niebo od połowy lat osiemdziesiątych 20-tego wieku. Przeczytałem sporo książek, wymieniłem w życiu wiele opinii, mam naprawdę dobry sprzęt do obserwacji. To oczywiście powoduje że mam wiedzę astronomiczną jaką mógłbym się podzielić zwłaszcza z nowicjuszami. Niestety, nad czym ubolewam, brak mi czasu a może chęci, trochę brak mi wiedzy informatycznej (zamieszczanie artykułów, zdjęć, map), żeby podzielić się swoją wiedzą na forum. Ale bez trudu mogę podzielić się nią na astrospotkaniach, wszak jestem gadułą, dlatego zachęcam nowych do uczestnictwa w astrospotkaniach grupy forum AstroCD i mniejszych grup lokalnych forumowiczów. Co do Jesiona zgadzam się z jednym, ogólnie w Polsce inicjatywa PAN, lub ogólnie rządu a nawet naszego ośrodka w Chorzowie by celebrować rok astronomii była niezadowalająca. Wiwat nasze hobby!!!