Marcin Pawlak napisał(a):
Witam

Mam problem z łączem i może ktoś akurat się trochę na tym zna i mi coś poradzi

Wczoraj 1 lutego zmieniłem prędkość łącza z 1Mbps(w nocy 2Mbps) na 6Mbps(w nocy 12Mbps). Tak jak kazali mi zrobić, rano 01.02.2010 wyłączyłem modem na jakieś pół godziny. Po włączeniu sprawdziłem prędkość łącza na speedtest.net i pokazało prędkość pobierania około 7Mbps. Niestety po paru godzinach zacząłem zauważać, że net chodzi coraz gorzej.. Jak sprawdziłem znowu prędkość to pokazało 0.5Mbps i ping ponad 170ms

Wcześniej na 1Mbps miałem ping 70ms.. Myślałem, że to chwilowe zapchanie portów czy coś, ale problem trzyma się do teraz od wczoraj rana.. Płacę za 6Mbps, a mam słabszy net niż miałem na 1Mbps.. Macie może jakiś pomysł?
Po pierwsze musisz pamiętać o tym, że to 6Mbps to operator gwarantuje Ci do ich węzła - reszta jest nieokreślona. To się przydaje w zasadzie jedynie w rozwiązaniach pear to pear bo rzadko która strona da ci download 12 Mbps - wyobraź sobie jakie musieli by mieć łącze.
Ping nie zawsze jest miarodajny - musisz napisać jeszcze jaki serwer pingowałeś bo inaczej to lipa. np. u mnie np. ping na speedtest.pl wynosi 144ms, na
http://www.google.pl wynosi 34 ms, na onet 13 ms, a na astrocd - 15ms i co z tego? Generalnie nic - no może poza tym, że astrocd szybko mi się odświeża

. Jeżeli używałbyś aplikacji typu klient-serwer to wtedy ping do serwera miałby kluczowe znaczenie, w innym przypadku nie jest to tak ważne - no chyba, że wszystkie pingi będziesz miał na poziomie 200ms to już można zaczynać się martwić.
W każdym razie reklamacja usługi to podstawa. Pamiętaj jednak, że wynik np. ze speedtestu dla operatora się nie liczy - chyba, że masz to w umowie a w to raczej wątpię

.
Tak czy inaczej powodzenia i napisz koniecznie jaki wynik reklamacji .