Robert Winiarski napisał(a):
Dzięki Tomek! już wiem gdzie tego szukać ale coś mi nie działa. Zmieniam datę na 30.08 i nic się nie zmienia. przycisk zakrycia tej doby cały czas jest nieaktywny. Może muszę uzupełnić jakieś pliki czy efemerydy. Tylko jak?
Z góry dzięki!
Robert,
Jeśli danej doby nie ma zakryć, to klawisz
zakrycia tej doby nie jest aktywny.
Jeśli dla danego miejsca, na dany rok, nie ma w ogóle policzonej efemerydy, to łatwo to zauważyć gdyż wtedy klawisz poniżej
efemeryda zakryć też nie jest aktywny.
Jeśli ten klawisz jest aktywny to wejdź tam i ustaw wartość graniczną w magn pokazywanych zakryć np. 7,0 mag i kliknij w przycisk
od danego dnia.
Wtedy zobaczysz listę najbliższych zakryć.
Jeśli ktoś z Was wprowadził swoje nowe miasto to oczywiście od razu zakrycia nie pojawia się.
Wówczas proszę przysłac do mnie mailem :
1. Kod miejsca - o dlugości nazwy do 8 znaków - wyłącznie WIELKIMI LITERAMI.
2. Współrzędne geograficzne miejsca obserwacji - długość i szrokość geograficzną (w AstroJaWilu w oknie Miejsce można wywołać mapę świata z sieci i łatwo uzyskacie wspołrzędne geogr. wskazując myszą swój dom !!)
3. Wysokość nad poziomem morza - może być orientacyjnie.
Wówczas odeślę plik z zakryciami na dany rok, dla danego miejsca i będzie OK.
W AstroJaWilu jest jeszcze jedna, wlasna funkcja licząca zakrycia gwiazd i planet przez Księżyc - przycisk
askon.
Tutaj program liczy koniunkcje i zakrycia dla jednej wybranej planety lub wskazanego obiektu.
Ta procedura nie uwzglądnia profilu gór i dolin na Księżycu więc dokładność jej wynosi kilka sekund co i tak jest wystarcające do naszych obserwacji.
Dokładność obliczeń w pliku z zakryciami, o ktorych wcześniej pisałem jest 2 sekundy max przy centralnych zakryciach, a przy brzegu może juz wynosic kilka(naście) sekund także.
W razie wątpliwości pytajcie na forum.
Pozdrawiam
Janusz
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.