Aleksander Halor napisał(a):
Postaram się odtworzyć swój post bo był błachy i dość logiczny , ale jak widzę paradoksów nam w temacie nie brakuje.
Kasiu , podróże w czasie na chwilę obecną są możliwe tylko teoretycznie , ale w związku z dylatacją czasu jedynie w przyszłość.
Jeżeli układ astronauta-ufo zaczniemy przyśpieszać do prędkości światła , to zgodnie z równaniem E=mc2 , w miarę dostarczania
energii będzie wzrastać masa układu , a to oznacza powstanie zakrzywienia przestrzeni i "zwolnienie" pracy zegarka naszego
ufonauty. Dylatacja jest tym większa im większa jest masa układu , czyli czym bliżej prędkości światła
(wywód trochę rozszerzyłem)
Paradoks dziadka
1. Cofamy się w czasie - zabijamy dziadka
2. Skoro zabiliśmy dziadka - to nas nie ma
3. Jeżeli nas nie ma to nie możemy zabić dziadka
4. Dzidek ma syna , syn dziadka ma syna - patrz punk pierwszy
Jednak z obecnie poznanej nam struktur kwantowych , rozszerzona teoria opisana 11 wymiarową
przestrzenią przewiduje możliwość podróży w czasie. Jest to równie tajemnicze jak splątanie kwantowe
i oddziaływanie grawitacyjne.
Jeszcze w temacie dziadka - coraz więcej można znaleźć wiadomości na temat teorii światów równoległych.
Aleksandrze:
To, że mówimy że masa wzrasta wraz z prędkością wynika tylko i wyłącznie z wygodnego zinterpretowania definicji pędu relatywistycznego:
p = m*v
gdzie m= m0 / pierwiastek[1 - (v^2)/(c^2)]
W rzeczywistości ta definicja nie ma odzwierciedlenia w kwantowej teorii pola a także w ogólnej teorii względności.
Dlatego m0 definiuje się jako wewnętrzną cechę ciała, natomiast pęd wzrasta o dodatkowy czynnik gamma (czyli 1/pierwiastek[...].
Całe szczęście, że w chwili obecnej podróże w przeszłość są niemożliwe

Michał Kusiak
PS.
Usunąlem post z Aleksandra 22:17 ktory omyłkowo wyedytowałem zamiast go cytowac do mojej odpowiedzi. Tych którzy widzieli, przepraszam za kłopot.