Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 09:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój pierwszy samochód
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 20:13 
Moderator globalny
Moderator globalny

Witam. Nadeszła wreszcie ta chwila, kiedy to trzeba zacząć odkładać na własne cztery kółka. Po rozmyśleniach nad nadwoziem (hatchback/kombi) wybór padł na kombi. Różnica w cenie niewielka ale w pojemności bagażnika jest zdecydowanie in plus po stronie kombi. W perspektywie są oczywiście wyjazdy obserwacyjne z całą masą klamotów.
Rozważam zatem dwie opcje: 207 SW oraz Clio Grandtour.
Z wstępnych wyliczeń wyszło mi, że oba auta (nówki) oscylują w granicy 43000 zł. Jednak jeśli przyjrzeć się dokładniej wyposażeniu dodatkowemu to w Clio mamy już radio w standardzie, a w 207 trzeba za taką przyjemność dopłacić 1800 zł.
Za to w obu modelach klima w standardzie. Druga sprawa - silnik (intereuje mnie tylko benzyna). I tu już jestem delikatnie mówiąc zielony. W Renault jest 1,2 75 KM, a w Peugeot'cie 1,4 również 75 KM. Niby moc taka sama a pojemność różna.
Dostaję już pomału świra od tych konfiguracji, opcji itd. Wiem, że kilku z Was jeździ "Renówkami" i Peugeot'ami. Mile widziane opinie nt. obu marek. Sam prawie 8 lat jeżdżę Citroen'em Xsarą II i jak narazie obyło się bez poważniejszej awarii. Jednak z gamy Citroena sensowne wyglądające samochody zaczynają się od C4, no ale jak dla mnie zaczynają się tutaj również zaporowe ceny.
Z góry dzięki za wszelkie porady i uwagi.
Pozdrawiam
Kuba

ToupTek Camera GPCMOS1200KMB

Zapraszam serdecznie na mojego bloga: https://modeler4884.blogspot.com/

Tytuł: Re: Mój pierwszy samochód
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 20:22 
Ranga: [3]

Kuba a dlaczego tylko benzyna?

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 20:23 
Moderator globalny
Moderator globalny

Tylko pozazdrościć jaki teraz maja start młodzi ludzie. Ja nie mialem tak dobrze.
Mogłem wybrać pomiędzy Maluchem a fiatem 126p (tak 126p) - czyli mogłem wybrać tylko ten slynny rodzinny niezwykle pakowny samochód. Za do wód niech świadczy mój dwutygodniowy wyjazd z synami nad morze. Oni przyjechali z mamą mercem VITO a ja odwoziłem ich po wakacjach. Jak ustawilem rzeczy do zabrania odbok samochodu to mialem wrazenie, że tuch rzeczy jest wiecej niż caly samochód. Ale ... zapakowałem wszystko, tylko musiałem pożegnać się z przednim fotelem i koło mnie sterta rzeczy było po dach, a na dachu bagażnik zapakowany na 100 cm wysokości. Dojechaliśmy do Warszawy :)

polecam mój darmowy program Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,
Obrazek
OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.
Obrazek
FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 20:54 
Ranga: [1]

A nie chcesz kupić używanego auta ? Za takie pięniądze można naprawde fajne autko 3 -4 letnie kupić, które będzie o klase wyższe od tych które wybrałeś. Wiadomo na pewno trzeba się liczyć z dodatkowym wkładem finansowym (ine jakimś dramatycznym), ale jak się ma dobrych mechaników to spokojnie takim autem można się nacieszyć.
np. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11477775
Z reguły jeżeli trafi się na zadbany egzemplarz to wytarczy tylko wymienić olej, filtry, kupić akumulator, ew. jakieś elementy zawieszenia i rozrząd (zależnie od przebiegu) taki koszt nie powinien przekroczyć 2000 - 3000 PLN

Ostatnio edytowano niedziela, 9 maja 2010, 21:01 przez Tomasz Halat, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 20:57 
Moderator globalny
Moderator globalny

Marian Wajand napisał(a):
Kuba a dlaczego tylko benzyna?

No niestety z bólem odpowiadam - cena. Diesle zarówno w przypadku Grandtour jak i 207SW zaczynają się w okolicach 50000zł. Wiadomo - diesel jest tańszy w eksploatacji. Nie ukrywam, że decyzja odnośnie silnika może się jeszcze zmienić, choć narazie dominuje opcja benzynowa.
Janusz Wiland napisał(a):
Tylko pozazdrościć jaki teraz maja start młodzi ludzie. Ja nie mialem tak dobrze.
Mogłem wybrać pomiędzy Maluchem a fiatem 126p (tak 126p) - czyli mogłem wybrać tylko ten slynny rodzinny niezwykle pakowny samochód.

Fakt. Maluch był autem małym ale nie wiem jakim cudem mieściło się w nim (i na nim) tyle rzeczy. Normalnie auto uniwersum ;) A i w silniku można było pogrzebać. Teraz z tą całą elektroniką to chyba bez serwisu ani rusz.

Tomku, piękna ta 407... Nad używanym też się długo zastanawiałem. Bardzo ostrożnie podchodzę do używanych rzeczy, tym bardziej jeśli chodzi o samochód. No chyba, żebym kupował od jakiegoś znajomego. Po prostu nie znam się fachowo na samochodach i wolę nie ryzykować. Na nówkę dam radę wycisnąć 15-20% wkładu własnego a reszta spokojnie w kredyt na 2-3 lata. W przypadku Clio i 207 SW raty wahają się w granicach 650-850 zł, w zależności od okresu kredytowania.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:09 

To fakt Kuba że diesle są droższe,ale tak jak ktoś gadał za nówkę renaulta czy peugeota możesz kupić używkę i to całkiem do rzeczy z silnikiem TD i nie pożałujesz,choć sam nie mam samochodu to w swoim życiu "oblatałem" kilkadziesiąt modeli z racji wykonywanego zawodu i jeżeli kiedykolwiek kupię samochód to tylko TD.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:15 
Moderator globalny
Moderator globalny

Mam kolegę, który całe życie jeździł dieslami i w życiu nie przesiądzie się na benzin. Ja, jak już napisałem skłaniam się bardziej ku beznynce. To tak jak z teleskopami - jeden woli newtony, drugi lubi refraktory, inny maki czy SCT :)

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:16 

Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił poważnie nad samochodem używanym. Po roku salonowy samochód straci 1/3 na wartości, a ty zapomnisz dawno że kupiłeś nówkę. Dopiero Ci się przypomni jak będziesz chciał go sprzedać za cenę niższą o połowę niż zapłaciłeś ;) Za 30 tys. kupisz już kombi BMW 318, a za jakieś 45-500 niemal nówkę BMW 520. Jeśli jednak nie lubisz tej marki to Renault Clio Combi 2009 czyli roczny z pełnym wyposażeniem nawigacja, podgrzewane fotele itp. i do tego Disel 85 km kosztuje 36500 do negocjacji. Poszukaj na http://www.otomoto.pl Poprzeglądaj oferty i zobaczysz że warto kupić np. roczną używkę. A może mini van?

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:18 
Moderator globalny
Moderator globalny

Kuba Kowarczyk napisał(a):
Mam kolegę, który całe życie jeździł dieslami i w życiu nie przesiądzie się na benzin. Ja, jak już napisałem skłaniam się bardziej ku beznynce. To tak jak z teleskopami - jeden woli newtony, drugi lubi refraktory, inny maki czy SCT :)
Dokładnie Kuba ,ja też tylko benzyna choć ropę mam za 3zł ;)

TS APO 102/520 f5.1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI 290 MM Mini, Canon EOS 550D.

------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:22 

Do astro polecam citroena c5 kombi, auto wielkie jak stodoła :D używki spokojnie są w Twoim przedziale cenowym. Dodatkowo nieprawdopodobny komfort citroenowskiego zawieszenia.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:24 
Moderator globalny
Moderator globalny

Daniel Matera napisał(a):
Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił poważnie nad samochodem używanym. Po roku salonowy samochód straci 1/3 na wartości, a ty zapomnisz dawno że kupiłeś nówkę.

Jeśli miała by to być "nówka" to nie mam zamiaru się jej tak szybko pozbywać ;) Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że byłby to już samochód docelowy.
Jest jeszcze opcja "awaryjna", tzn. rodzice kupują sobie coś małego do szalenia po mieście, a mi w spadku dostanie się Xsara :mrgreen:
Z C5 kombi miałem już styczność. Można w nim w kręgle grać :lol: Ale aż tyle przestrzeni mi nie potrzeba. Refraktor, mak oraz AZ4 i AZ3 nie zajmują tak wiele miejsca.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:48 
Ranga: [8]

Kuba , widzę że i trafiło na Ciebie , specjalnie samochodu nie wybieraj , dzisiaj są takie czasy że to handlowiec sprzeda Ci auto
Odwiedź kilka salonów zainteresuj się jakimś modelem i marudź że za drogo , przyjedź za tydzień z ofertami pod pachą
i powiedź ze w tym dają to , a w tamtym tamto , taki sposób o ile nie skutkuje rabatami to skutkuje znaczącym
doposażeniem samochodu w opcje niestandardowe . A tak na marginesie pogadaj z Piotrkiem o Peugeocie.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 22:01 

Panowie a powiedzcie mi co w tej benzynie takie ekstra że tak kurczowo się jej trzymacie?

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 22:04 
Moderator globalny
Moderator globalny

A no i tarfiło na mnie ;) W przyszłą sobotę planuję zwiedzanie kilku salonów. Jazdy próbne mile widziane. Oglądać auto na ekranie monitora a usiąść za kółkiem to coś zupełnie innego. Z Piotrkiem już kiedyś rozmawiałem nt. Peugeot'ów. Bardzo je chwalił (komfort jazdy, znikoma awaryjność). Teraz już mniej więcej wiem czego chcę, więc trzeba by znowu zrobić wywad z Piotrkiem. Pamiętam jak jadąc w 2008 roku do Kalet załadowaliśmy do 206-tki całego 16" Meade'a. A i walizka z okularami się zmieściła :P
Marian, ja w kwestii benzyna/deisel już się wypowiadałem - cena.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 22:09 

Ok jeżeli chodzi o cenę samochodu to racja,lepiej kupić z silnikiem benzynowym bo na pewno są tańsze.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 22:17 

Benzyna czy diesel to już subtelność , bo efektywnie to co "przepłacimy " przy zakupie ropniaka , przy niewielkiej ilości kilometrów wykonanych w ciągu roku czy
nawet eksploatacji samochodu może się zupełnie nie zwrócić ( z tego co wiem to Kuba planuje jeździć nie więcej niż 10k kilometrów na rok)
a dodatkowe koszty przeglądów , większe zużycie zawieszenia wynikające z większej masy samochodu czy przypadkowa awaria turbiny w mig
niweczą przyjemność tankowania ropy , żeby to chociaż wzorem starych niewysilonych diesli jeździło na oleju rzepakowym to bym sam się zastanowił.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 22:27 

Wieksze modele francuskich aut sa duzo trwalsze od mniejszych lacznie z zawieszeniem.
W/g mnie uzywany jak prosto z Niemiec, Szwajcarii jest lepszym wyborem niz nowy w Polsce.
Nie polecam aut z Wloch sprowadzanych.
Benzynowe silniki sa wygodne wuzytkowaniu, leje sie paliwo i jezdzi nawet zima jak mocno paliwa nie oszukano.
Disel wymaga przyzwyczajenia sie do innej pracy, do pilnowania paliwa aby letnie jesienia nie zostalo. najlepiej jedna stacje markowa wybrac i tankowac, ale zawze na lich kiedys trafimy.
Naprawy wynikle z oszukanego paliwa czesto drozsze sa niz zaoszczedzone pieniadze na mniejszym spalaniu .
Jak ktos przyzwyczai sie do disla to wyslucha oszukane paliwo, itp.
W/g mnie przyjemniej dislem sie jezdzi , wilgoc mu nie przeszkaddza , sa to pewniejsze w trasie silniki, ale nie zima jak paliwo oszukane.
Do krotkich jazd nie ma sensu disla kupowac.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 22:37 

A najlepiej o dieslach wypowiadają się kierowcy "firmówek" którzy cisną ile wlezie już od momentu zapłonu.
Tylko szkoda że za swój styl jazdy nie płacą z własnej kieszeni.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 23:48 
Ranga: [2]

Jeśli Clio Grandtour to tylko z silnikiem 1.2 TCE lub mocniejszym. 1.2 75 KM jest za słaby na kombi, słabo radzi sobie z hatchbackiem. Jeśli zdecydujesz się na Clio to zapraszam do klubu i na forum CLIO COMMUNITY 8-)

"Piękny jest zawód człowieka, wdzięczne jest zamiłowanie amatora astronomii, który tylko wtedy rączo zabiera się do swego miłego zajęcia, gdy Słońce świeci."
Antoni Barbacki

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 01:01 

Daniel Matera napisał(a):
Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił poważnie nad samochodem używanym. Po roku salonowy samochód straci 1/3 na wartości, a ty zapomnisz dawno że kupiłeś nówkę. Dopiero Ci się przypomni jak będziesz chciał go sprzedać za cenę niższą o połowę niż zapłaciłeś ;) Za 30 tys. kupisz już kombi BMW 318, a za jakieś 45-500 niemal nówkę BMW 520. Jeśli jednak nie lubisz tej marki to Renault Clio Combi 2009 czyli roczny z pełnym wyposażeniem nawigacja, podgrzewane fotele itp. i do tego Disel 85 km kosztuje 36500 do negocjacji. Poszukaj na http://www.otomoto.pl Poprzeglądaj oferty i zobaczysz że warto kupić np. roczną używkę. A może mini van?

Danio jakie doswiadczenie masz w dziedzinie motoryzacji skoro udzielasz taich rad?
Tomasz Halat napisał(a):
Do astro polecam citroena c5 kombi, auto wielkie jak stodoła :D używki spokojnie są w Twoim przedziale cenowym. Dodatkowo nieprawdopodobny komfort citroenowskiego zawieszenia.

Owszem tylko nie C5-tkę pierwszej generacji.
Marian Wajand napisał(a):
Panowie a powiedzcie mi co w tej benzynie takie ekstra że tak kurczowo się jej trzymacie?

Pamietajmy że czasy Merca 124 d dawno minęły. Teraz oczekuję się od diesla małego spalania, dużej mocy, dużego momentu obrotowego. Niestety powoduje to iż nowe diesle nie są żywotniejsze od benzyn.

Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2