No, wreszcie jestem wyspany.
A więc dziękuje dla wszystkim za przybycie i uczestnictwo w tak udanej imprezie mimo prawie zerowych szans na obserwacje. Mam nadzieje, że nikt nie zraził się do takich wyjazdów widząc to co było widać.

Pogoda była barowa, więc proszę sie niektórym nie dziwić.
Mimo tych złych warunków atmosferycznych, to co widzielismy na niebie w przerwach na chmury było niesamowite. Niebo jak z atlasu. Trzeba przyznać, że warunki obserwacyjne to SĄ w Roztokach i ja osobiście na pewno tam wrócę za rok, aby sprawdzić to na całym niebie. Rozmawiając z wieloma uczesnikami wyjazdu doszedłem do wniosku, że 3 noce w Bieszczadach to i tak za mało, więc prawdopodobnie kolejny wyjazd za rok będzie po prostu 5 dniowy z 4 nockami. Odległość do Roztok nie jest niesamowita, ale jedzie się strasznie wolno z naszych terenów, więc trzeba zostać trochę dłużej.
Pozostało mi teraz poprzebierać zdjęcia (moje i Grzegorza, bo tylko takie mam) i wstawić je do galerii. Jak ktoś chce się swoimi podzielić, zapraszam do wysyłki na e-mail czy FTP.
Co do ośrodka, to mam dwa odczucia. Mimo faktu, że właściciele wiedzieli, że chcemy ich sprawdzić, nie było wszystko tak jak bym sobie życzył. O ile do obiadów nie można było się przyczepić, to jednak każde śniadanie powodowało, ze traciłem orientacje czy dziś jest piątek czy niedziela. Codziennie to samo w zbyt skromnych ilościach. Kolejnym razem sami wymyślimi menu lub nie będziemy brać śniadań. Sam ośrodek, o klasę wyżej niż w Jodłowie, a poniewaz byłem już w każdym z popularnych astro-kurortów, pozwolę sobie je ocenić
Roztoki Górne: ośrodek: 4, wyżywienie: 2, niebo: 5
Jodłów: ośrodek: 2, wyżywienie: 4, niebo: 4
Kudłacze: ośrodek: 5, wyżywienie: 3, niebo: 3
Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do Roztok za rok, na 4 nocki. Statystycznie powinniśmy mieć pogodę.
Ja ponieważ jestem "niedoobserwowany", jadę za 2 tygodnie do Kudłacz (3-6 czerwca),
viewtopic.php?f=65&t=1232
http://www.forum.astrocd.plSklep Allegro AstroCD - literatura i pomoce naukowe dla miłośników astronomii –
facebook.com/Wydawnictwo.AstroCD
Mój profil na Facebookutel. 880-184-000 (prywatny), e-mail:
astrocd@astrocd.pl (prywatne),
m.substyk@urania.edu.pl (Urania-PA),
marek.substyk@ptma.pl,
zarzad@ptma.pl (PTMA);
tel. 575-572-330 (praca), e-mail:
katowice@deltaoptical.pl------------------------------------------------------------
Wielkie Wyprawy Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. USA 2020/Islandia 2020