Hej
No i nocka Synta zaliczona. Przygotowałem, skolimowałem, wychłodziłem i zaczepiłem Telrada. Synt się wychłodziła i ....
No widoki bajka. M13 rozbite do samego środka. Już LVW 17 rozbijało gromadę. Kitowy Plossl 10 pokazał M13 super. idealnie rozbite gwiazki mozna je sobie liczyc

Mam starego plossla 4 i nawet w nim telskop złapał ostrość a M13

W polu taniego plossla nie eszła cała ale widac było skupisko gwiazd w centrum

. M27 była jasna i ogromna. Idealni widoczny kształt. No poprostu bajka w LVW 17 jak i w plosslu 10. M57 to samo. Obważanek w powiekszeniu 120x jasny i bardzo wyraźnie widoczny. Galaktyki Bodego bardzo wyraźnie widoczne pomimo złego położenia na niebie. Najbardzie mnie jednak zaskoczył.... Jowisz. Kurcze w Newtonie 10" f 4,7 widziałem bardzo wyraźnie pas, dodatkowo pociemnienia biegunowe. Nie mówiąc że tu księzyce Jowisza to latarnnie "walące po gałach". Nie przypuszczałem że tak pokażę ta planetę. Ogólnie Planetka bardzo fajna i wystarczająco kontrastowa. Oj ładnie bardzo ładnie. Niestety z powodu chmur ne załapałem się na tranzyt księzyca, ale wszystko przedemną. Jeszce tylko filterek mgławicowy i jazda bez trzymanki
Pozdrawiam Piotrek