Bardzo się cieszę, ze powstaje ten wątek. Dzięki Szymek, że zgodziłeś się poprowadzić szkółkę.
Miałem wczoraj okazję odbyć lekcję obróbki za pomocą skype. Szymek wiele mi pokazał i wyjaśnił. Jestem przekonany, że możliwości techniczne Forum, skype, filmy i prezentacje przygotowywane przez Szymona pozwolą na odbycie prawdziwych warsztatów online.
Co do oprogramowania: sam będę obrabiał szkółkowy materiał za pomocą Corel PSPPX2. Znam ten program i podczas wczorajszej lekcji próbnej

nie miałbym problemu z powtórzeniem na swoim kompie tego co robił Szymon. Do momentu w którym użył akcji z biblioteki astro-tools. Tego w Corelu nie ma.
Widzę to w ten sposób: Szymon poprowadzi szkółkę w PSie bo zna program, a PS jest jednak standardem. Uczestnicy pracujący na innych programach będą musieli zrealizować zadania za pomocą dostępnych narzędzi. Umówmy się, że pytania w stylu: a jak to zrobić w tym czy innym programie zamieszczać będziemy w odrębnych tematach pomocowych ( by nie psuć przejrzystości głównego wątku). Jestem przekonany, że osoba która będzie w stanie powtórzyć akcje Szymona przy pomocy innego softu, doskonale zrozumie sens takich akcji, bo tu bezmyślne powtarzanie ruchów suwakami nie wchodzi w grę.
W sytuacji w której ktoś nie będzie w stanie zrealizować danego kroku z powodu ograniczeń softu, proponuję może interwencję Szymona, polegającą na wykonaniu kroku na materiale 'kursanta'. Tym sposobem wszyscy będą mogli uczestniczyć w procesie do samego końca. Brakujące akcje można przećwiczyć później (może kursy uzupełniające?).
Myślę, że reszta problemów wyjdzie podczas pracy i da się rozwiązać.
ZAPRASZAM w imieniu Szymona do
aktywnego udziału! Jestem przekonany, że jest to wyjątkowa okazja.