Piotr Rączka napisał(a):
Nie wiem, ale bedziemy to za niedługo sprawdzać
I rozumiem ze mam dostarczyc sprzet na testy ??

- zart

Marek Substyk napisał(a):
Piotr Rączka napisał(a):
A ile z tego jest poprawnie skorygowane? 40%
No tak ale gdzies mi sie rzucilo w oczy ze podobno LVW w tych ogniskowych tez nie jest rewelacja. Inaczej nie byloby tego tematu pewnie:)
A tak jak mam kupic kiche za 1300 to wole kupic inna kiche za 450 i cos jeszcze
Łukasz Socha napisał(a):
Przy światłosile SCT każdy porządny 5 elementowy okular erfla da Ci dobre obrazy. Te które zaproponował Piotr będą niezłym wyborem, TS ma markowane przez siebie Erfle o polu widzenia 60 stopni za niewielkie pieniądze.
Łukaszu dzieki ale przerabialem juz okulary o polu wlasnym 58* i patrzy sie przez to jak przez dziurke od klucza. Moje obecne minimum to 65* generalnie a ten dlugoogniskowy to jednak od 68* w gore najlepiej kolo 70-72*
Łukasz Socha napisał(a):
Jak szukasz czegoś lepszego (i oczywiście droższego) to na przykład Paragony ED sprzedawane przez TS o polu widzenia 70 stopni jak najbardziej będą ciekawym wyborem. Przy nieco większej światłosile ED80 obraz przy samej krawędzi może być nieostrawy, ale nie musi - musiałby się wypowiedzieć ktoś kto próbował takiej kombinacji.
Z tym Ed to w sumie tak wyskoczylem bez zastanowienia na zasadzie ze jak jest to moze mozna by tam od czasu do czasu pocisnac ale tak licze sobie ze powiekszenie z 40 to bedzie kolo 15x wiec juz lepiej wziac lornetke chyba

Łukasz Socha napisał(a):
Mając SCT ma się ten komfort, że to instrument niewymagający co do okularów. LVW czy inne baryłki SWA/UWA są oczywiście bardzo dobre, ale to skomplikowane konstrukcje optymalizowane pod jasne instrumenty, co za sobą pociąga wysoką cenę.
Ja nie wiem czy to do konca tak. Wiem ze to co powiem jest czysta herezja bo porownuje rozne ogniskowe ale patrzac przez LVW 22 i 13 a pozniej wkladajac hyperiona 8 czy 5 mam wrazenie ze w LVW 8 lub 5 ten obraz bylby 2 razy lepszy. Az poprostu mnie nozis zeby przy najblizszej okazji pozyczyc od kogos LVW 8 i na zywo skonfrontowac go z hyperionem i albo uznac ze to kwestia roznicy ogniskowych albo tego ze hyperion nie nadaje sie nawet do F10 ktore nie jest wymagajace co do okularow