Aleksander Halor napisał(a):
Przepraszam za offtopa stronę wcześniej. Właśnie cały ten wątek przekonał mnie więcej niż trochę do konstrukcji ED
Dziękuję Januszu za testy i fotografie testowe. Jednak z ED jest bardzo dobry obiektyw , no i coś niecoś do wizuala
Osobiście celuje w coś mniejszego i bardziej przewoźnego jako teleskop do walizki.
Jeszcze bym prosił o informacje jakimi elementami połączyłeś ED'ka z aparatem.
Dokupiłem u Marka pierścień pośredni z gwintem T2 długości ok 40 mm. Wkręcam go do ED (na wyposażeniu jest złączka na "jaskółczy ogon" z gwintem T2. Dokupiłem także u Marka redukcję bagnet SONY/Konika na T2. I to wszystko. Bez tego pierścienia pośredniego wyciąg nie sięga, aby złapać ostrość.
Co do wizuala, to wczoraj popatrzyłem na Księżyc przez 6 mm okular (ten od Tadka R.) i byłem zachwycony. Tak więc mam swoje bardzo duże zadowolenie, że sprzet jest mały, mobilny, lekki i dający znakomitej jakości obrazy.
Cieszę się, że nie skusiłem się na tylko nieco droższy ED100. Byłby za długi dla mnie.
Jak daję w ED80 telekonwerter 2x, to Księżyc cały mi wchodzi w klatkę z małym zapasem do kadrowania. O to mi chodziło.
Polecam EDka jakby ktoś pytał.
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,

OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.

FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.