Tytuł: Re: Astronomia na YouTube i Vimeo (znalezione w sieci)
Napisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 11:15
Administrator
Dołączył(a): poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 14:27 Posty: 9555 Lokalizacja: Chorzów
"W maju b.r. jedno z ładniejszych dzieł zaprezentował Terje Sorgjerd. Chodzi o projekt „The Mountain” zrealizowany w dniach 4–11 kwietnia w okolicach El Teide – najwyższej góry Hiszpanii. Do jego zrealizowania autor użył aparatu Canon 5D Mark II i korzystał z obiektywów: Canon TS-E 17 mm, EF 16–35mm II, EF 24/1.4 II oraz Sigma 12–24mm."
"W połączeniu z wcześniejszym filmem „The Aurora” pokazującym zorze polarne na Syberii, projekty te postawiły Sorgjerda w roli klasyka w tej dziedzinie. Więcej na temat autora oraz jego projektów można się dowiedzieć z dedykowanej strony na Facebooku lub jego profilu w serwisie Vimeo."
Temat został również zauważony przez czasopismo „Sky ane Telescope”, które zwraca uwagę na kolejny efektowny film poklatkowy z nocnym niebem w roli głównej. Mowa tutaj o „Plains Milky Way” autorstwa Randy Halversona, który pokazuje jak nocne niebo wygląda nad równinami Dakoty Południowej w Stanach Zjednoczonych.
Do zrealizowania filmu autor używał Canona 60D i 550D oraz obiektywów Tokina 11–16 mm, Sigma 20 mm f/1.8 i Tamron 17–50 mm. Korzystał również z odpowiednio przygotowanej szyny, po której przesuwał się aparat w trakcie realizacji projektu. Randy Halverson ma na swoim koncie już kilka innych filmów tego typu. Aby je obejrzeć wystarczy odwiedzić jego stronę Dakotalapse, na której poza filmami można znaleźć wiele ciekawych informacji na temat realizowanych przez niego projektów.
Napisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 12:20
Ranga: [1]
Dołączył(a): niedziela, 2 stycznia 2011, 17:03 Posty: 138 Lokalizacja: Częstochowa
To co robią ci Panowie jest niesamowicie niesamowite.Co można jeszcze powiedzieć ?,to prawdziwi złodzieje czasu,mnie od tych obrazów cieżko oderwać wzrok plus muza,to chyba najcudowniejsze "teledyski" na świecie.
_________________ e-mail majeran69@wp.pl canon 40D+szkiełka newton 13cm+4 szkła+5 filtrów
Napisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 10:27
Administrator
Dołączył(a): poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 14:27 Posty: 9555 Lokalizacja: Chorzów
Marcin Porebinski napisał(a):
Marek Substyk napisał(a):
Może uda mi się zrobić przynajmniej 10% tego w Bieszczadach na urlopie.
No to życze sprzyjających warunków,a jakiego programu użyjesz przy obróbce jeśli to nie tajemnica
Dobre pytanie. O ile jest to zapis video to nie mamy problemu, ale połączenie pojedyńczych klatek w film to już wyzwanie. Mam Ulead Video 10.0, które zakupiłem kiedyś z nagrywarką, poszukam jeszcze czegoś w sieci i jak na razie większym problemem jest wykonanie samego materiału.
okulary: 10,15, 20 oraz 25 mm Super Plössl. Filtr słoneczny z foli baddera. Lornetka: Celestron 15 x 70 i 7 x 30 . Rejestrator czasu DCF. Canon 350d mod Montaż paralaktyczny FASTRON TRAK
Tytuł: Re: TimeLapse na YouTube i Vimeo (znalezione w sieci)
Napisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 16:26
Ranga: [4]
Dołączył(a): wtorek, 10 stycznia 2012, 09:50 Posty: 737 Lokalizacja: Częstochowa
Jako że jako nowy użytkownik forum odgrzebuję różne tematy to odświeżam wątek i dołączam film z Vimeo który bardzo mi się spodobał: miłego oglądania
_________________ Pozdrawiam Rafał Malczyk moje filmy - Vimeo, moje fotki - Flickr ------------------------------------------------------------ III Wielka wyprawa obserwacyjna Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii. Weź w niej udział poprzez internet.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości