Dołączył(a): poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 14:27 Posty: 9555 Lokalizacja: Chorzów
17-20 maja 2012 - Zwardoń X Zlot Forum AstroCD Organizator: AstroCD Typ wyjazdu: wyjazd indywidualno-rodzinny Liczba wolnych miejsc: 44
Do rozpoczęcia zlotu pozostało: Już po raz dziesiąty spotkamy się razem na wspólnych obserwacjach. Tym razem po raz pierwszy odwiedzimy ośrodek „U Wilczka” w Zwardoniu”, położony 825 m n.p.m., z którego rozpościera się przepiękny widok na panoramę gór polskich i słowackich. Wyjątkowe usytuowanie ośrodka gwarantuje wyjątkowo ciemne niebo, nieoświetlone znikąd. Zwardoń ma do zaproponowania wiele ścieżek o malowniczych widokach. Aleja Zakochanych, Duża i Mała Pętla, Wężowa Góra to wspaniałe miejsca do spacerów. Warto wybrać się również na pieszą wycieczkę na Słowacką stronę granicy lub odwiedzić karczmę „Swojskie klimaty”. My skupimy się na prelekcjach, w tym głównej „Komety SOHO”, Michała Kusiaka. Odwiedzi nas również Janusz Wiland wraz z „Nocnym Obserwatorem” i „AstroJaWilem”. Szykujcie się na prelekcje.
Wieczorami, jeśli tylko pogoda nam dopisze, obserwacje, obserwacje i jeszcze raz obserwacje. I tak, do białego rana ile kto wytrzyma. Ze względu na wielkość ośrodka, liczba miejsc ograniczona.
Gość specjalny: Michał Kusiak, opowie nam jak odkrywać komety w ramach projektu SOHO. Michał Kusiak, uczestnik naszego forum oraz student astronomii na WFAiIS Uniwersytu Jagiellońskiego w Krakowie. Jako jeden z rzeszy miłośników astronomii, zaangażowanych w przeszukiwanie komet na zdjęciach dostarczanych przez koronografy misji SOHO i STEREO, odkrył już ponad 150 komet, w tym dwutysięczną kometę odnalezioną na zdjęciach sondy SOHO. Pierwszą C/2007 W10 (SOHO 1402) odkrył 24 listopada 2007 roku. Przed spotkaniem warto poczytać opracowany przez Michała artykuł: http://www.astrocd.pl/index.php?id=4&zoom=442 o odkrywaniu komet w tym projekcie. Spotkanie z Michałem prawdopodobnie w sobotę po obiedzie. Dokładny czas zostanie podany jeszcze przed zlotem.
KONKURS W ramach pobytu organizujemy konkurs fotograficzny na najciekawszą fotografię zlotową. Nagrodę niespodziankę funduje firma Delta Optical.
Dołączył(a): niedziela, 16 stycznia 2011, 12:15 Posty: 36 Lokalizacja: Sosnowiec
Zgłaszam na zlot naszą trójkę: Paweł, Edytka i synek Łukasz. Zamawiamy pokój 3 osobowy na pięterku z tarasem i widokiem na ocean. Jakby to był "jakiś" problem to na pięterku z widokiem na górki też może być. Do zobaczyska i pozdrawiam.
Dołączył(a): poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 14:27 Posty: 9555 Lokalizacja: Chorzów
Rozpoczynamy zapisy.
Uwzględniłem wszystkie złoszenia, wysłane dziś w nocy na e-mail, PW i te telefoniczne. Wstępnie pozostało 14 miejsc. Oficjalnie dopiero po wpłatach zobaczymy ile osób jest chętnych.
Wstępnie proszę 1 miejsce dla mnie zarezerwować, z tym, że najprawdopodobniej będę musiał w sobotę wrócić.
_________________ Pozdrawiam Janusz Wiland Zapraszam na http://www.astrojawil.pl polecam mój darmowy program Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy, OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630. FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.
Tak - w piątek jest OK.
_________________ Pozdrawiam Janusz Wiland Zapraszam na http://www.astrojawil.pl polecam mój darmowy program Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy, OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630. FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.
Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43 Posty: 1633 Lokalizacja: Nowy Sącz
Proszę mnie i młodą dopisać do listy (2 osoby) tylko nie wiem czy przypadkiem nie od piątku (młoda może nie dostać wolnego).
_________________ Pozdro - Wojtek Tel: 693 161 949 E-mail: adalwb@astrocd.pl adalwb@wp.pl Na razie koniec z "ciężkim" sprzętem: HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakieś dooperelle.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości