Witam,
Na początek
prośba do Moderatora:
W dziale "Jestem tu nowy", jak przystało przywitałem się ("Witam wszystkich zapatrzonych w niebo"), bo trzeba się przywitać, ale zanim pomyślałem wysłałem również pytania sprzętowe, które należą do tego działu. Jakby można wyciąć cały tekst oprócz przywitania ?? A ja tutaj przenoszę pozostały teks i pytania o sprzęt.
Przepraszam za zamieszanie ale czasem zanim człowiek pomyśli to zdąży coś zawalić.
Jeżeli można coś z tym zrobić to byłoby super - chyba, że nikomu nie przeszkadza, ale z drugiej strony nie chcę dublować wątku, no i chciałbym uzyskać od Was jakieś porady.
Zrobione - edit admin 
Moje pytania:
Zaczynam dopiero przygodę z astronomią. Już wiem, że nie ma teleskopu do wszystkiego ale można kupić mniej lub bardziej uniwersalny.
Po długim ślęczeniu na forach i czytaniu upatrzyłem sobie taki sprzęt:
Wersja 1:
Messier AR-152S EXOS 2 refraktor 152/760
Wersja 2:
Messier AR-152L EXOS 2 refraktor 152/1200
lub układ mieszany:
Wersja 3:
tuba: Teleskop Celestron C6-S XLT OTA
i montaż: Montaż paralaktyczny EXOS2
Wersja 4:
tuba: Tuba Optyczna Sky-Watcher (Synta) 80ED OTAW Black Diamond
i montaż: Montaż paralaktyczny EXOS2
Dlaczego EXOS 2? – Czytałem o nim bardzo dobre opinie i widziałem go (sklep) – jest solidny.
Dla całości do montażu EXOS2 trzeba by dokupić napęd jak mi się wydaje na dwie osie.
Do powyższych zestawów mieszanych najlepiej by było kupić : Sky-Watcher (Synta) HEQ5 SynTrek lub Montaż paralaktyczny LXD75 GoTo ale nie wyrobię z finansami.
Im więcej czytam tym jestem głupszy.
Jeżeli możecie pomóc to proszę o Wasze opinie i podpowiedź: co widać przez ten sprzęt. Wiem, że każdy ma swoje preferencje ale generalnie interesują mnie obiekty DS. Generalnie. Dlatego refraktor a Celestron też jest w miarę uniwersalny.
Wiem, że Celestron jest oryginalnie na montażu CG-5 ale na sąsiednim forum wyczytałem o nim nieciekawe opinie - delikatnie mówiąc.
Generalnie ceny montażu powalają z nóg, ale jak czytałem bez stabilnego montażu nic nie pooglądam, bo wszystko będzie drgało. Dlatego montaż chciałbym kupić docelowy i w miarę apetytu kombinować z tubami.
Widziałem jeszcze Sky-watcher 100 ED Black Diamond Refraktor 100/900 OTA, też wydaję mi się ciekawy + do tego oczywiści jakiś dobry montaż.
Jak widzicie generalnie to czytałem. Namiar na to forum znalazłem na innym, jako forum ze Śląska, ponieważ mieszkam w Tarnowskich Górach więc jakoś mi spasowało i jestem

. Tak na początek chciałbym podjechać kiedyś i zobaczyć co widać przez taki sprzęt i porozmawiać z mądrzejszymi od siebie a potem podjąć decyzje o kupnie. Tak mi się wydaje logicznie.
Chyba, że mnie naprostujecie inaczej:)
Mój budżet to max. 4500 zł.
Mieszkam pod lasem, wydaje mi się, że niebo nie jest złe i mam dom z ogrodem.
Pozdrawiam.