Daleki od obiektywizmu, nie mniej przeświadczony o rzeczywistej wyjątkowości tej nocy, pierwszej pogodnej, choć bez rewelacji, usiadłem przy małym Newtonie, otwierając nowy etap jego użyteczności. Kłujące igły gwiezdnego mrowia w obrębie gwiazdozbiorów Kasjopei, Łabędzia i Orła, zaaplikowały mi już na wstępie odpowiednią dawkę endorfin. Trwający na bezdechu pierwszy akt obserwacji, a w zasadzie podziwiania obrazu, wydłużał się w nieskończoność, a gwiazdy kiedy poruszałem teleskopem, niczym iskry z ogniska, przemierzały ciemno-szare pole widzenia i kiedy jedne gasły poza jego krawędzią, inne zjawiały się jak w jakimś epizodycznym akcie kreacjonizmu. Czy to ten liryzm w czystej postaci, czy moje nastawienie wpływające na percepcję, a może oba te czynniki razem, generowały obrazoburczą pewność, że cały Wszechświat ma wymiar dwu i pół stopniowego pola widzenia mojego teleskopu. W końcu, z pierwszym oddechem, przyszedł impuls trzeźwiący i pyszne myśli bluźniercy i hegemona ustąpiły miejsca chłodnej jak powietrze ocenie. Zmienialiśmy się z Kasią przy okularze małego Newtona kilka razy, naprzemiennie jednocząc się za jego pośrednictwem z całym tym ciemnym przestworem nad nami. Galaktyka w Andromedzie, podwójna gromada w Perseuszu, Delfin i Strzała, a nad nią M27, przede wszystkim bogate w gwiazdy obszary Drogi Mlecznej. Mały Newton potrzebuje jednak ciemnego nieba - pole widzenia opalizowało szarością i subtelny świat słabych gwiazdek zlewał się z tłem - nie sprzyjała też obrazowi lekka mgiełka. Muszę pomyśleć również o osłonie przed bocznym światłem na okularze. Teleskop przez większą część czasu pozostawał niearetowany w obu osiach, co sprzyjało w pewnym sensie trybowi przeglądowemu - opór cierny był na tyle zbilansowany, że nie utrudniał zmiany położenia, nie powodował też jego samoczynnej zmiany. A zatem... kolejny etap podróży sentymentalnej został zapoczątkowany.
Załączniki: |

Sierpniowe obserwacje_JPG.jpg [ 277.23 KiB | Przeglądane 3278 razy ]
|
_________________ MAK 150, ED80, refraktor TS 152/900, EQ3-2 ASI 120 MM CMOS (mono), Lumix G3 Celestron Outland LX 10x42, Bresser 8x56
|