Łukasz Litke napisał(a):
Masz jakieś namiary skąd można by było takie ściągnąć?
Ja bym śledził giełdę astromaniaka. Regularnie pojawiają się tam używane ES-y 6,7 i 4,7 w bardzo niskich cenach - nawet ok. 450zł.
Jak dobrze poszukasz nowy kupisz w polskim sklepie za 600zł. Z USA wychodzi ze wszystkimi opłatami 550zł. Wolałbym jednak mieć polską gwarancję przy tak niewielkiej różnicy cenowej choć przyznaję sam ostatnio wszystko biorę z USA

Jedyny plus importu to dostawa sprzętu w wersji wypełnionej Argonem a na naszych magazynach są jeszcze N2. Nie wiem czy ma to jednak jakiekolwiek znaczenie
Ja używam GSO 10" i zacząłem od ES-a 6,7mm a skończyłem na 14mm. Gdybym miał Ci po koleżeńsku doradzić to wolałbym je dzisiaj wykorzystywać w odwrotnej kolejności.
ES 14mm jest dużo jaśniejszy i mimo, że kulki w nim mniejsze to więcej widać detali. Zarówno na DS-ach jak i planetach, po prostu miód...
Fajnie mieć rodzinkę ES-ów ale najwięcej w telepie będzie siedział 14mm, zobaczysz

że trudno dostępny to inna inszość, czasem pojawia się na wspomnianej giełdzie. Gorzej w sklepach. Oczywiście power 6,7 i 4,7 też się przydaje każdej jednej nocy obserwacyjnej !
Potem można pomyśleć nad 24mm 82* zamiast kitowego GSO30, sam jeszcze nie dotarłem do tego etapu. Bez szaleństwa, dalsze zakupy będę robił na spokojnie...
Wydaje mi się, że najlepiej pojechać na duży zlot (choć sam jeszcze nie byłem). Potestować różne szkiełka od Ethosów do Plossli a potem wybrać co Ci najlepiej siadło