Jerzy Krug napisał(a):
W pałacu obowiązują zasady jak w muzeach więc niestety ale na zewnątrz nie ma ograniczeń, także nie było problemu w powozowni, choć mogło się zmienić.
Ale z tego co napisał Marek
Marek Substyk napisał(a):
Od 2010 w w rejestrze klauzul niedozwolonych następujący zapis:"Zabrania się fotografowania i filmowania eksponatów oraz sal ekspozycyjnych bez uzyskania pozwolenia dyrektora muzeum. Fotografowanie możliwe jest po uzyskaniu zgody i uiszczeniu opłaty"
Wynikałoby że można robić zdjęcia również wewnątrz obiektów ... i w sumie słusznie jedynym możliwym zastrzeżeniem mogłoby być nieużywanie lamp błyskowych czy dodatkowego doświetlenia przy kamerze bo to jestem w stanie zrozumieć.
Natomiast ten zapis
Marek Substyk napisał(a):
6. Notatki i rysunki wolno sporządzać wyłącznie przy pomocy zwykłego ołówka. Zabronione jest filmowanie oraz wykonywanie fotografii.
To juz jest w ogóle od czapy bo czemu niby mogę notować czy rysować ołówkiem a nie mogę długopisem flamastrem czy kredkami itp. No bo co do plkatówek i farby olejnej to się moge domyślic czemu nie można

Poza tym co to jest zwykły ołówek ?? Czy ołówek automatyczny to jest zwykły czy już zaczarowany ??