Tak jak w pierwszym poście nic się póki co nie zmieniło i nadal mnie "nosi" od czasu do czasu
W tym roku miałem jeszcze plan jeszcze raz skoczyć na Babią Górę lub w Tatry. Przed weekendem pogoda dawała małe szanse na jako taką pogodę. Szalejący orkan Aleksandra nie dawał dużych szans na poprawę wobec czego plany przeniosłem na później....Ale coś mnie podkusiło żeby po 22 w piątek spojrzeć jeszcze raz na pogodę. Meteo i yr pokazywały chmurwy, ale Sat24 pokazał mi fajną dziurę w chmurach która zbliżała się do Polski i wg moich szacunków powinna koło 3-4 znaleźć się w interesującym miejscu. Spojrzałem jeszcze na warunki turystyczne podawane przez stację w Markowych Szczawinach: 20 cm śniegu, szlaki oblodzone, warunki turystyczne trudne. To przesądziło
Decyzja była szybka i prosta. Kąpiel, kawa, kanapka na drogę, kawa do termosu, ciuchy w góry zawsze leżą w gotowości więc wystarczyło wyciągnąć. Sprawdzenie baterii w aparacie i latarkach i o północy ruszyłem na Babią Górę ponownie.
Na miejscu nie śpiesząc się byłem lekko po 2. Temperatura w Czeladzi +8 stopni, w Zawoi +6, za to na przełęczy +1,5 i świeży śnieg. Już na parkingu słychać było jak wiatr mocno hulał po okolicznych lasach. Zmiana butów, czapka, rękawiczki i w drogę, tym bardziej śpieszną że niebo rozgwieżdżone nade mną. Niestety moje szacunki co do dziury w chmurach rozwiał wiatr i po pół godzinie niebo zasnuły gęste chmurwy. Bez potrzeby śpieszenia się na szczyt dotarłem kilkanaście minut po 4. Na odsłoniętych fragmentach szlaku wiatr wiał niemiłosiernie, a na samej górze trudno było iść. Wiatr wywalił mnie kilka razy
Niestety wiał z nietypowej jak na Babią Górę strony bo z zachodu, więc kamienny mur na szczycie na niewiele się zdawał. Jedynie w jak ja to nazywam "lożach" kamiennych w murze można było tylko trochę się przed nim schronić. Temperaturę oceniam na lekki -3? stopniowy mróz, ale wiatr potęgował jego odczucie.
Nocna fotografia jaką miałem zamiar pouprawiać ze względu na chmury się nie udała. Jednak nie poddając się postanowiłem poczekać do wschodu, z nadzieją że może się uda coś ładnego upolować. I nie myliłem się. Świt i późniejszy wschód słońca wynagrodził mi marznięcie w przeraźliwym wietrze. Przypuszczam że gdybym miał lepszy sprzęt foto bał bym się go wyciągnąć nawet, ale że nie mam to zrobiłem kilka giga zdjęć
Jakość nie powala, ale jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć takich warunkach....
Załączniki: |
Komentarz: Jako ciekawostka. Długie czasy w tych warunkach to kosmos...
noc Babia Góra.jpg [ 252.04 KiB | Przeglądane 14108 razy ]
|
świt Babia Góra.jpg [ 346.67 KiB | Przeglądane 14108 razy ]
|
Tatry (2).jpg [ 336.53 KiB | Przeglądane 14108 razy ]
|
Komentarz: Od lewej: Jaworowe Szczyty, Staroleśna, Gerlach (najwyższy) Ganek, Rysy, Mięguszowieckie Szczyty, koprowy Wierch, Szatan, Hruby Wierch
Panorama Tatry.jpg [ 265.72 KiB | Przeglądane 14108 razy ]
|
Tatry Bialskie i Wysokie.jpg [ 291.25 KiB | Przeglądane 14108 razy ]
|
Komentarz: całkiem z lewej Pieniny
Tatry Bialskie Tatry Wysokie.jpg [ 247.9 KiB | Przeglądane 14108 razy ]
|
Komentarz: Op prawej: Lodowy Szczyt, Łomnica, Kieżmarskie Szczyty, Jagnięcy Szczyt, Murań, Hawrań
Tatry.jpg [ 175.26 KiB | Przeglądane 14109 razy ]
|