Dziękuje za odpowiedzi do tej pory.
Z początku byłem bardziej nastawiony na 10" w wersji rozkładanej,
mniej miejsca zajmowałaby nawet złożona w pokoju leżąc gdzieś pod ścianą.
Przy przenoszeniu jej na podwórko byłoby pewnie mniej problemu,
to samo z włożeniem do samochodu. Czyli zatem mobilność.
Sama różnica w cenie nie jest wielka. Rura w całości ok. 2000 PLN, rozkładana ok. 2150 PLN
Chyba jednak zdecyduje się na "rurę" w całości. Przynajmniej tak mi się wydaje, że co w całości, to powinno być trwalsze i wytrzymalsze w dalszej eksploatacji...
No i odpada kwestia osłaniania części odkrytej po rozsunięciu przed światłem.
(Może ktoś z Was posiada taki model rozkładany i opisałby po krótce swoje doświadczenia z nim).
Co do okularów, to podsumowując Wasze odpowiedzi:
- Bader Scopos 30 mm, 2" - do obserwacji Deep Sky
- Vixen LVW (wersja droższa) i Sky Watcher SWA (wersja tansza, ale dająca przyzwoite rezultaty) - do obserwacji Księżyca, planet, tudzież Deep Sky
Tutaj na początku będzie mnie stac najwyżej na jeden okular, jaką ogniskową polecacie do tej Synty (wybierając tylko jedną ogniskową), 6mm, 8mm czy jakąś inną?
Kolejno filtry:
- księżycowy:
Czy ten poniżej jest ok?
http://deltaoptical.pl/filtr-ksiezycowy ... ,d820.htmlGdzie taki filtr się montuje; pomiędzy przejściówką z 2"->1,25" a docelowym okularem, czy na okularze?
Pytam bo nigdy nie widziałem...
- mgławicowy
O ile przeznaczenie filtru księżycowego jest dla mnie w zupełności jasne, ograniczyć ilośc wpadającego światła, o tyle mgławicowego mniej,... na pewno polepszyć obraz, być może w jakiś sposób wyeliminować szkodliwy wpływ atmosfery, ale nie jestem tego pewny...
Niestety brak doświadczenia w obserwacjach...

UHC-S lub O-III tylko teraz o jakiej średnicy? Zapewne oba, do Scoposa i do okularów o mniejszej ogniskowej, prawda?
Czy jednak jeden wystarczy?
- do planet
Czy potrzebuje jakiś filtr do planet, ewentualnie jaki?
Sory za tą długość moich rozważań i pytań, ale próbuje to ogarnąć i rozplanować wszystko

Na pewno nie kupię wszystkiego naraz, ale chciałbym wiedzieć wcześniej co do czego jest potrzebne, co warto kupić a co jest raczej zbędne.
Jeszcze raz dziękuje za informacje i pozdrawiam serdecznie
Przemek