teraz musimy ustanowić połączenie montażu z laptopem, załączamy Cartes du Ciel w oknie lokalizacji podajemy lokalizację i klikamy ok.
następnie postępujemy zgodnie z kolejnością jak na załączniku"
1 klikamy na ikonkę z teleskopem, wyskoczy nam okienko "Ascom telescope interface" ,klikamy "select", następnie na niebieskim ptaszu wybieramy "EQMOD ASCOM EQ5/EQ6" klikamy properties(obrazek 3) pokaże się okno Ascom setup podajemy tam numer portu com pod ,który jest połączony montaż (u mnie jest to dla przykładu Com5)i klikamy na dole ok (obrazek nr 2),następnie w oknie Ascom telescop chooser klikamy ok,po tym wszystkim pokaże się okno "ascom telescop interface" klikamy na dole "conect" i w tym momencie czerwony kwadracik koło przycisku "conect" powinien się zmienić w zielony i mamy połączenie z montażem, w oknie "ASCOM EQMOD" możemy teraz sprawdzić czy wszystko działa, w panelu "slew control" zmieniamy prędkość na 4 i następnie klikamy ,któryś z klawiszy "N" , "W" , "S" , "E"(obrazek nr.1) jak montaż ruszył jesteśmy w domu

,miłej zabawy, mam nadzieję ,że wybaczycie mi ewentualne błędy ,ale napisałem tylko jak to wygląda w moim przypadku ,u mnie wszystko działa jak należy ,za ewentualne korekty będę wdzięczny, jeszcze na koniec Chciałem podziękować Michałowi Kostorzowi ,który krok po kroku mnie w to wprowadził i pewnie jak by nie on to do dziś szukał bym po forach jak do tego dojść ,dzięki Michał.
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing