Teraz jest ┼Ťroda, 3 czerwca 2020, 05:39

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: poniedzia┼éek, 24 stycznia 2011, 23:39 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Jako ,┼╝e ostatnio naby┼éem sobie monta┼╝ HEQ5 i sporo czasu sp─Ödzi┼éem na pr├│bach uruchomienia go z poziomu laptopa( Dzi─Öki Micha┼éowi Kostorzowi si─Ö uda┼éo),cho─ç nigdy wcze┼Ťniej tego nie robi┼éem za namow─ů Marka postanowi┼éem w skr├│cie napisa─ç o co biega ;) ,taki ma┼éy tutorial:
no wi─Öc tak, na pocz─ůtek musimy pobra─ç i zainstalowa─ç sobie na lapku program Cartes du Ciel, p├│┼║niej pobieramy platform─Ö ASCOM i EQMOD jednak┼╝e bardzo wa┼╝na jest kolejno┼Ť─ç instalacj, najpierw pobieramy i instalujemy Ascom platform 5 ,po czym robimy update do wersji 5.5.1 i na ko┼äcu instalujemy EQmod
Na razie to tyle. Pracuj─Ö na dalsz─ů cz─Ö┼Ťci─ů (obrazkow─ů)tutoriala ;)

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 00:17 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Zaczynamy od pod┼é─ůczenia pilota( w tym przypadku synscan)odpowiednim kablem do portu RS232 ,w moim laptopie takowego nie ma wi─Öc musia┼éem dokupi─ç przej┼Ťci├│wk─Ö ,┼╝eby ograniczy─ç mo┼╝liwo┼Ť─ç nie dzia┼éania do minimum to najlepiej jak b─Ödzie ona na chipie prolific (czy jako┼Ť tak), Pilot jest pod┼é─ůczony jednym kablem normalnie do monta┼╝u w gnie┼║dzie hand controller a drugi kabel wychodzi z pilota ze (┼Ťrodkowego gniazda ) do portu RS232 w laptopie .za┼é─ůczamy monta┼╝ klikamy na pilocie enter pokazuje si─Ö Enter location podajemy wsp├│┼érz─Ödne (chocia┼╝ nie wiem czy to jest konieczne bo wsp├│┼érz─Ödne i tak b─Öd─ů podane w programie Cartes du Ciel ,kt├│ry b─Ödzie teleskopem sterowa┼é ,ale ja je tak czy siak wpisuj─Ö nic to nie kosztuje a zmniejsza si─Ö prawdopodobie┼ästwa ,┼╝e co┼Ť za szwankuje)i klikamy zn├│w enter ,wyskakuje nam "set time zone" ustawiamy +1:00 i znowu enter,wyskakuje nam "date" wpisujemy odpowiedni─ů i znowu enter nast─Öpnie "enter time" podajemy aktualn─ů godzin─Ö i klikamy enter poka┼╝e si─Ö godzina klikamy jeszcze raz enter,poka┼╝e si─Ö napis DAYLIGHT SAVING? (szczerze m├│wi─ůc nie wiem jeszcze do czego to i co znaczy ) ja zostawiam na "No" i klikamy enter, jeszcze raz enter i mamy okno "Begin Alingment" wybieramy YES czyli klawisz nr 1 na pilocie, wyskoczy nam Align Method " ja zostawiam na "3 stars" czyli alignowanie na 3 gwiazdy i naciskam enter.(oczywi┼Ťcie zak┼éadam ,┼╝e teleskop wcze┼Ťniej ustawiony jest na gwiazd─Ö polarn─ů)Nast─Öpnie wyskoczy nam "Chose 1st star " klawiszami ze strza┼ékami pod cyframi 7 i 9 na pilocie,wybieramy pierwsz─ů gwiazd─Ö na kt├│r─ů ustawimy teleskop przyk┼éadowo "Syriusz" klikamy enter, monta┼╝ obr├│ci si─Ö w kierunku ,w kt├│rym gwiazda si─Ö znajduje,przypuszczam ,teoretycznie gwiazda powinna si─Ö znajdowa─ç w centrum pola widzenia okularu ,ale na pewno nie b─Ödzie si─Ö znajdowa─ç, strza┼ékami po przyciskiem "setup" tak obracamy mont ,┼╝eby Syriusz by┼é w samym ┼Ťrodku pola widzenia okularu (jak gwiazda jest daleko to naciskam najpierw klawisz 2 a potem 9 ,┼╝eby zwi─Ökszy─ç pr─Ödko┼Ť─ç na maksymaln─ů ,pami─Ötajmy ,┼╝e czy dok┼éadniej gwiazdki ustawimy w ┼Ťrodku tym mniejszy b─Ödzie b┼é─ůd podczas wyszukiwania obiekt├│w) jak mamy ustawion─ů gwiazd─Ö w ┼Ťrodku klikamy enter i analogicznie jak przy Syriuszu ustawiamy na kolejn─ů gwiazd─Ö ,podobnie jak wcze┼Ťniej gwiazd─Ö ustawiamy przyciskami ze strza┼ékami ,tak ┼╝eby gwiazda znalaz┼éa si─Ö w ┼Ťrodku pola widzenia i klikamy enter, o samo robimy z trzeci─ů gwiazd─ů ,po ustawieniu trzeciej gwiazdy i klikni─Öciu enter wyskoczy nam komunikat "Alignment successful" czyli monta┼╝ mamy ustawiony i zalignowany .teraz musimy prze┼é─ůczy─ç pilota w tryb "PC connect " ┼╗eby to uczyni─ç klikamy na pilocie przycisk ESC,poka┼╝e si─Ö napis choose menu, klikamy strza┼ék─Ö pod przyciskiem "7" ,nast─Öpnie enter , powinno si─Ö pokaza─ç "utilityFunc." klikamy strza┼ék─Ö pod przyciskiem "9" poka┼╝e si─Ö "PC Direct mode" klikamy enter i mo┼╝emy przej┼Ť─ç do dalszej pracy ju┼╝ na laptopie.

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 00:51 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
teraz musimy ustanowi─ç po┼é─ůczenie monta┼╝u z laptopem, za┼é─ůczamy Cartes du Ciel w oknie lokalizacji podajemy lokalizacj─Ö i klikamy ok.
nast─Öpnie post─Öpujemy zgodnie z kolejno┼Ťci─ů jak na za┼é─ůczniku"
1 klikamy na ikonk─Ö z teleskopem, wyskoczy nam okienko "Ascom telescope interface" ,klikamy "select", nast─Öpnie na niebieskim ptaszu wybieramy "EQMOD ASCOM EQ5/EQ6" klikamy properties(obrazek 3) poka┼╝e si─Ö okno Ascom setup podajemy tam numer portu com pod ,kt├│ry jest po┼é─ůczony monta┼╝ (u mnie jest to dla przyk┼éadu Com5)i klikamy na dole ok (obrazek nr 2),nast─Öpnie w oknie Ascom telescop chooser klikamy ok,po tym wszystkim poka┼╝e si─Ö okno "ascom telescop interface" klikamy na dole "conect" i w tym momencie czerwony kwadracik ko┼éo przycisku "conect" powinien si─Ö zmieni─ç w zielony i mamy po┼é─ůczenie z monta┼╝em, w oknie "ASCOM EQMOD" mo┼╝emy teraz sprawdzi─ç czy wszystko dzia┼éa, w panelu "slew control" zmieniamy pr─Ödko┼Ť─ç na 4 i nast─Öpnie klikamy ,kt├│ry┼Ť z klawiszy "N" , "W" , "S" , "E"(obrazek nr.1) jak monta┼╝ ruszy┼é jeste┼Ťmy w domu :o ,mi┼éej zabawy, mam nadziej─Ö ,┼╝e wybaczycie mi ewentualne b┼é─Ödy ,ale napisa┼éem tylko jak to wygl─ůda w moim przypadku ,u mnie wszystko dzia┼éa jak nale┼╝y ,za ewentualne korekty b─Öd─Ö wdzi─Öczny, jeszcze na koniec Chcia┼éem podzi─Ökowa─ç Micha┼éowi Kostorzowi ,kt├│ry krok po kroku mnie w to wprowadzi┼é i pewnie jak by nie on to do dzi┼Ť szuka┼é bym po forach jak do tego doj┼Ť─ç ,dzi─Öki Micha┼é.


Za┼é─ůczniki:
Bez_tytułu_3.jpg
Bez_tytu┼éu_3.jpg [ 247.43 KiB | Przegl─ůdane 5342 razy ]
Bez_tytułu_2.jpg
Bez_tytu┼éu_2.jpg [ 223.16 KiB | Przegl─ůdane 5342 razy ]
Bez_tytułu_1.jpg
Bez_tytu┼éu_1.jpg [ 222.83 KiB | Przegl─ůdane 5342 razy ]

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing
G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 00:58 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Nie jestem pewien czy "alignowania " nie mo┼╝na wykona─ç jak ju┼╝ monta┼╝ jest po┼é─ůczony z laptopem z poziomu CdC i wtedy chyba nie trzeba tego wykonywa─ç przez pilota ,ale tak daleko jeszcze nie doszed┼éem :?

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 11:19 
Opis super - przyda si─Ö na 100%
Cytuj:
DAYLIGHT SAVING

O ile si─Ö nie myl─Ö to chodzi o czas letni i zimowy


G├│ra
  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 12:41 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 6 wrze┼Ťnia 2010, 21:21
Posty: 422
Lokalizacja: Ruda ┼Ül─ůska
Nie mo┼╝na w tym miejscu nie doda─ç, ┼╝e uruchomienie kontroli monta przez ASCOM i CdC to du┼╝y sukces i Grzegorz zawdzi─Öcza go wy┼é─ůcznie w┼éasnej determinacji! Wykonanie wszystkich krok├│w, we w┼éa┼Ťciwy spos├│b i we w┼éa┼Ťciwej kolejno┼Ťci, wcale nie gwarantuje sukcesu. To jest oprogramowanie free i wszystko si─Ö mo┼╝e zdarzy─ç. W przypadku Grzegorza konieczna by┼éa bodaj reinstalacja systemu operacyjnego!

Na marginesie, je┼╝eli zamierzamy u┼╝ywa─ç podczas sesji tylko sterowania przez komputer, wyr├│wnywanie na 3 gwiazdy, ustawianie daty i pozycji w pilocie jest niepotrzebne. ASCOM pobierze te dane od CdC (trzeba pami─Öta─ç o prawid┼éowym ustawieniu lokalizacji w programie), b─ůd┼║ z w┼éasnej pami─Öci/zak┼éadki(te┼╝ trzeba ustawi─ç) a czas z systemu Windows. Wyr├│wnanie prowadzimy z poziomu mapy CdC, wskazuj─ůc gwiazd─Ö i potwierdzaj─ůc: "tak! ta gwiazda jest w centrum pola widzenia!".

_________________
Messier: 17/110, Caldwell: 10/109, Ksi─Ö┼╝yc 45/100, Wenus, Mars, Jowisz(Io, Europa, Ganimedes, Kallisto), Saturn(Tytan,Rea,Tetyda,Dione), Uran, C/2011 L4 PANSTARRS


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:45 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Michał Kostorz napisał(a):

Na marginesie, je┼╝eli zamierzamy u┼╝ywa─ç podczas sesji tylko sterowania przez komputer, wyr├│wnywanie na 3 gwiazdy, ustawianie daty i pozycji w pilocie jest niepotrzebne. ASCOM pobierze te dane od CdC (trzeba pami─Öta─ç o prawid┼éowym ustawieniu lokalizacji w programie), b─ůd┼║ z w┼éasnej pami─Öci/zak┼éadki(te┼╝ trzeba ustawi─ç) a czas z systemu Windows. Wyr├│wnanie prowadzimy z poziomu mapy CdC, wskazuj─ůc gwiazd─Ö i potwierdzaj─ůc: "tak! ta gwiazda jest w centrum pola widzenia!".

He,He no w┼éa┼Ťnie ,ale przy okazji zrobi┼é si─Ö ma┼éy tutorial jak ustawi─ç monta tylko za pomoc─ů pilota ;)

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 02:21 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Pojawi┼éa si─Ö (pewnie ju┼╝ jaki┼Ť czas temu ,ale ja zauwa┼╝y┼éem dopiero teraz )nowa wersja programu ,ma nieco inn─ů moim zdaniem lepsz─ů szat─Ö graficzn─ů i mo┼╝na dotakowo pobra─ç zdj─Öcia obiekt├│w ,kt├│re fajnie wy┼Ťwietlaj─ů si─Ö na mapie, czym obiekt ciem(mniejszy) tym wi─Öcej trzeba powi─Ökszy─ç ,┼╝eby pokaza┼éo si─Ö zdj─Öcie. Wersj─Ö 3.4.1 ,oraz dodatkowe katalogi i zdj─Öcia obiekt├│w DSO do pobrania TUTAJ

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 07:57 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 19:19
Posty: 1750
Daylight savings to faktycznie czas letni/zimowy. Od ostatniej niedzieli marca już będziesz musiał ustawić na tak lub 1 - nie wiem jak tam masz.

Grzegorz, troch─Ö Ci zazdroszcz─Ö, ┼╝e ju┼╝ masz to za sob─ů. Ja jak na razie nie mog─Ö tego zrealizowa─ç. U mnie na razie monta┼╝ nie widzi kompa. Mam HEQ5, zainstalowa┼éem CdC tak┼╝e, ale nie udaje mi si─Ö. Zamierzam do┼éo┼╝yc sterowanie monta┼╝u z Nocnego Obserwatora, ale najpierw chcia┼ébym zobaczy─ç jak to chodzi na CdC.
Mam ten prosty monta┼╝ HEQ5 bez wy┼Ťwietlacza i GOTO w pilocie. Mam te┼╝ kabelek od Leszka.

Czy b─Ödzie kto┼Ť na Kud┼éaczach w kwietniu, aby pom├│c mi to zwalczy─ç?

_________________
Pozdrawiam
Janusz Wiland
Zapraszam na http://www.astrojawil.pl
polecam m├│j darmowy program Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,
Obrazek
OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.
Obrazek
FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 12:43 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Janusz a jak masz pod┼é─ůczony monta┼╝ do kompa? Bo co┼Ť mi si─Ö widzi , ┼╝e to problem z przej┼Ť─çi├│wk─ů usb-rs232 pokombinujemy na Kud┼éaczach.

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:10 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Grzegorz Czernecki napisał(a):
, najpierw pobieramy i instalujemy Ascom platform 5 ,po czym robimy [url=http://download.ascom-standards.org/ASCOMPlatform5.5.1Update.exe]update do wersji 5.5.1)

Pojawiła się Platforma Ascom 6SP1

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 071 MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Sterowanie HEQ5 za pomoc─ů Cartes du Ciel
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 16:30 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 19:19
Posty: 1750
Już się cieszę na Kudłacze.
(Mam zainstalowan─ů ASCOM Platform 6.0.0.0)
Kabelek mam monta┼╝ komp USB z symulacj─ů COM6.

_________________
Pozdrawiam
Janusz Wiland
Zapraszam na http://www.astrojawil.pl
polecam m├│j darmowy program Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,
Obrazek
OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.
Obrazek
FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Google [Bot] i 4 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL