Wypływa na senne morze, wielki świetlisty sterowiec...
Tak brzmiałaby parafraza słów skondinąd pięknej piosenki, dla podkreślenia letniej (świętojańskiej?), największej w tym roku pełni Księżyca (33,45'). Już nie uda mi się realizacja pewnego paranaukowego projektu dotyczącego tej pełni, ale może mnie i Wam uda się kolejnej nocy zrobić jakieś zdjęcia (wszak pełnia wypada w środku dnia i wczorajsza noc i dzisiejsza są jak dwa lustrzane odbicia, doskonale symetryczne). Mogą to być ujęcia plenerowe, wschód lunarnego lampinu ponad miejskim horyzontem, opalizujące obłoki jako tło dla Księżyca - podobne pięknym zdjęciom Roberta Gudańskiego z wątku: "Księżyc jest super". Inwencji nie powinno zabraknąć. Może wspólnie stworzymy fotograficzny reportaż o tym wydarzeniu - od zdjęć astronomicznych, detalicznych, po zdjęcia szerokich planów kontekstowych; od dokumentu po wszelkie wariacje na temat; od opisu słownego zjawiska, po jego interpretację liryczną, filozoficzną, znaczeniową.
Mój wczorajszy "świetlisty sterowiec", o wyraźnym pomarańczowym zabarwieniu, wypływał spoza bloku i był to jedyny krótki epizod tego wieczoru z w miarę czystym niebem. Później coraz gęstsze chmury maskowały wielką pełnię, że czasem nic nie było widać. W tych momentach, kiedy tarcza Księżyca pojawiała się - trochę z nudów i dla zabawy, pstrykałem pojedyńcze zdjęcia, coraz bardziej utwierdzając się w przekonaniu, iż będą to chyba moje jedyne. Przed północą już nawet nie widać było śladu opalizacji. Oto plon tej "fotografiady" (fotograficznej eskapady, rozumianej jako luźne potraktowanie tematu).
Zapraszam do umieszczania Waszych reminiscencji i impresji.
Załączniki: |

Pełnia tuż za rogiem.jpg [ 23.99 KiB | Przeglądane 7768 razy ]
|

Pełnia tuż za rogiem_22.06.2013r.jpg [ 33.33 KiB | Przeglądane 7768 razy ]
|

Chmurne oblicza pełni.jpg [ 66.65 KiB | Przeglądane 7768 razy ]
|

Rozmazana pełnia.jpg [ 63.72 KiB | Przeglądane 7768 razy ]
|
_________________ MAK 150, ED80, refraktor TS 152/900, EQ3-2 ASI 120 MM CMOS (mono), Lumix G3 Celestron Outland LX 10x42, Bresser 8x56
|